Германският канцлер Олаф Шолц заминава днес на първото си посещение

...
Германският канцлер Олаф Шолц заминава днес на първото си посещение
Коментари Харесай

Германският канцлер заминава на първо посещение в САЩ за разговори по украинската криза

Германският канцлер Олаф Шолц отпътува през днешния ден на първото си посещаване във Вашингтон от поемането на поста, на фона на въпроси за уговорката на Берлин към неговия основен американски съдружник по време на украинската рецесия, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 199
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще посрещне на следващия ден Шолц в Белия дом. Германия е подложена на напън от Съединени американски щати да заеме по-категорична позиция паралелно до Вашингтон.

Съмнения по отношение на трансатлантическия съюз се появиха, тъй като Берлин се придържа към плана с Русия за тръбопровода " Северен поток 2 ", който Съединени американски щати и източноевропейските страна остро подлагат на критика, и поради неохотата ѝ да изпрати оръжие на Украйна.

Шолц, който през декември наследи Ангела Меркел като канцлер, оглавявайки левоцентристко съдружно държавно управление, е подложен на критика и вкъщи поради това, че не декларира ясна позиция, а външната политика на Германия към Русия и Украйна се следи доста деликатно. В телевизионно изявление в сряда обаче Шолц сподели, че съдружниците на Германия " знаят тъкмо каква " е позицията на федералната република.

Посещението на Шолц във Вашингтон бележи старта на дипломатическа атака, целяща деескалиране на напрежението с Русия в изискванията на угриженост към скупчването на съветски войски край границата с Украйна и в Беларус. След пътуването до Съединени американски щати Шолц би трябвало да се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с полския държавен глава Анджей Дуда в Берлин.

В четвъртък водачите на Латвия, Литва и Естония са поканени за диалози в немската столица. За същия ден са планувани и диалози в границите на така наречен нормандски формат сред Русия и Украйна, с посредничеството на Германия и Франция. На 14 и 15 февруари Шолц се чака да посети Киев и Москва.
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 199  В Полша дойдоха още американски военни В Полша дойдоха още американски военни  Украинският дипломат у нас: Не изключвам война с Русия Украинският дипломат у нас: Не изключвам война с Русия  Съединени американски щати: Нахлуване на Русия в Украйна може да има скоро, договарянията към момента са вид Съединени американски щати: Нахлуване на Русия в Украйна може да има скоро, договарянията към момента са вариант
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР