Германският канцлер Олаф Шолц вся объркване и ужас в цяла

...
Германският канцлер Олаф Шолц вся объркване и ужас в цяла
Коментари Харесай

Непоследователна ли е политика на Германия спрямо Украйна?

Германският канцлер Олаф Шолц вся комплициране и смут в цяла Европа поради възприемането на спорни позиции по отношение на Украйна , само че евентуално има причина за неговата полуда, написа „ Politico “.

Шолц обърка европейските си съдружници, като отхвърли да достави на Киев крилати ракети , базирайки се на рисковете от съветско възмездие , макар че укорява тези същите съдружници, че не дават повече военна помощ, с цел да оказват помощ на Украйна да отблъсне Русия. Гневната реакция против привидната несъгласуваност на канцлера се прояви изцяло през последните дни, изключително когато европейските съдружници се пробват да прожектират риторична увереност, когато става въпрос за помощ на Украйна. В мнения, които наподобява бяха ориентирани към Шолц, тази седмица френският президент Еманюел Макрон разяснява:

„ Европа явно е изправена пред миг, когато ще бъде належащо да не бъде нерешителен ец. “

„ Поведението на Шолц сподели, че що се отнася до сигурността на Европа, той е неверният човек на неверната позиция в неверното време “ , съобщи предходната седмица някогашният министър на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс .

Но това, което може да наподобява като променчивост на Шолц , в действителност е премислена тактика . Откакто немският канцлер разбра, че Украйна е в положение да се пази от Русия , неговата тактика е да работи в тандем с Вашингтон, с цел да достави Украйна с задоволително оръжия и съоръжение , с цел да оцелее, в това число противовъздушни батареи и танкове, като в същото време задържа инструментите, от които ще има потребност спечелвам. Той не крие този метод. До ден сегашен Шолц, който принадлежи към немската Социалдемократическа партия /SPD/, отхвърля да признае, че желае Украйна да завоюва войната , казвайки единствено, че „ Русия не би трябвало да печели и Украйна не би трябвало да губи “ . Това може да наподобява като семантика, само че за доста украинци, реализирането на водача на политическата и икономическа мощ на Европа да се причислява към устрема им за победа би предложило значим психически подтик , като в същото време изпрати ясно обръщение до Москва по отношение на уговорката на Берлин.

Причината, заради която Шолц отхвърля да каже, че желае Украйна да победи, е същата причина, заради която той няма да даде на страната нужната екипировка, с цел да реализира тази цел: надълбоко затвърден боязън от Русия . Тревожността на Шолц е, че снабдяването на Украйна с оръжия като крилати ракети Taurus – които тя може да употребява, с цел да унищожи Керченския мост, свързващ Крим с Русия, и вероятно даже да удари Москва – би раздрусало президента Владимир Путин дотам, че той би отмъстил на Германия .

Дебатът в Германия по отношение на изпращането на съществени бойни танкове Leopard беше сходен. И тук Шолц изрази дълбоката си угриженост по отношение на предприемането на стъпки, които могат да провокират по-широк спор . Той отстъпи, едвам откакто Вашингтон се съгласи да изпрати дребен брой танкове Abrams . Но до тогава Русия имаше задоволително време да минира фронтовите линии дотам, че Украйна загуби самодейността . Този път обаче Шолц е безапелационен в отхвърли си да изпрати ракети Taurus, с цел да не би сходен ход да докара, както той неотдавна се изрази, „ до един тип замесване във война “.

Канцлерът не е самичък в стаята на суматохата на Германия. Близо 60 % от германците са срещу снабдяването на Украйна с ракети Taurus , съгласно изследване, оповестено в сряда. Това е нарастване от 49 % през февруари. Подходът на Берлин към помощта за Украйна е може би най-добре уловен от немската сентенция „ прекалено много за умиране, прекомерно малко за живот “. И въпреки всичко даже методът да се даде на украинците задоволително, с цел да устоят, е безценен. Оттук и опозоряването на канцлера на други европейски страни да усилят вноските си .

Досега Германия е предоставила военна помощ на стойност към 17,7 милиарда евро . Това я подрежда на второ място след Съединените щати във връзка с приноса в заглавието, само че едвам на 11-то като % от Брутният вътрешен продукт. Това допуска, че германците имат фискален потенциал да създадат доста повече. Но те не желаят. Само към 20 % от германците считат, че страната им би трябвало да направи повече, с цел да поддържа Украйна военно, съгласно последните изследвания. Докато 40 % са на мнение, че Берлин е изпратил задоволително оръжия, други 40 % считат, че страната е отишла прекомерно надалеч.

Спомени от Червената войска

За да разберем тези трендове и немския боязън от провокиране на Русия , е потребно да надникнем в историята на Германия от 20-ти век. Германия води две войни против Русия с пагубни резултати. Точно както ужасяващите загуби , които Русия претърпя от нацистите през Втората международна война , се врязват в груповата душeвност на тази страна, човек би бил мъчно да откри немско семейство, което да не е травматизирано от нахлуването в Русия – без значение дали татко или дядо са изгубени в Сталинград или цивилни, попаднали в пастта на приближаващата Червена войска .

Отношенията на Германия с Русия обаче не могат да се дефинират единствено от боязън . За доста германци, израснали в комунистическа Източна Германия , Русия към момента се счита повече за другар , в сравнение с за зложелател . Източна Германия в никакъв случай не е била подчинена от Съветите до степента, в която са били Полша и други страни от Варшавския контракт, тъй че отношението към Русия в източната част на Германия е – до ден сегашен – доста по-положително. Тази наклонност се отразява в политическите изследвания, като проруската партия Алтернатива за Германия (AfD) води във всичките пет провинции, които съставляват Източна Германия (с изключение на Берлин ).

Въпреки че има по-малък афинитет към Русия в някогашна Западна Германия , която е дом на повече от 80 % от популацията на страната, там към момента е вкоренено необятно публикуваното разбиране, че тайната на оправянето с Русия е да се ангажираме с нея посредством разговор.

Много германци отдават заслугата на тактиката за ангажиране на Западна Германия по време на Студената война – наречена Ostpolitik и въведена през 70-те години на предишния век от Вили Бранд, първия следвоенен социалдемократически канцлер на Германия – за довеждането до края на Студената война. Като дете от онази ера, Шолц схваща притегателната мощ на Ostpolitik върху немската душeвност по-добре от множеството. Ето за какво неговият отвод да изпрати ракети Taurus – който той разгласи не в Народното събрание, а по време на среща с основните редактори на най-големите немски новинарски издания – не би трябвало да се преглежда изолирано, а по-скоро като част от неговата по-широка политическа тактика .

Нежеланието на Шолц да заложи напълно на Украйна допуска, че неговата последна цел е Украйна да се съгласи на мирни договаряния , допустимо по-скоро, а не прекомерно късно. В това отношение отводът на републиканците в Конгреса на Съединени американски щати да прокарат нов пакет от помощи за Украйна играе в интерес на германците.

При изискване, че неговата коалиция не се разпадне ненадейно преди този момент, Шолц е изправен пред избори през есента на 2025 година С персоналните си рейтинги, които са най-ниските в историята за един канцлер, дневният ред на обединението е в хаос и стопанската система е в застой , той не се нуждае от проблем сега и допуска, че ще го отсрочи за по-нататък във времето. Това може да се окаже потрес за мнозина отвън Германия, само че единствената област, в която канцлерът непрекъснато демонстрира положителни резултати на вътрешния пазар, е отношението му към Украйна.

„ Канцлерът на мира “

През последните дни канцлерът удвои метода си, започвайки да се показва като Friedenskanzler, канцлерът на мира – псевдоним, който постоянно се употребява за изложение на Уили Бранд. Имайки поради немските военни, във видео от предходната седмица Шолц съобщи:

„ За да стане безусловно ясно: като немски канцлер няма да изпратя нито един от нашите бойци на Бундесвера в Украйна . “

Нищо, че никой не го е очаквал. Декларацията на Шолц пристигна в отговор на апела на френския президент Еманюел Макрон към Запада да не отстранява никакви варианти от масата. И въпреки всичко стратегическата неизясненост е последното нещо, което Шолц желае. Ето за какво той толкоз ясно телеграфира на Путин – и на останалия свят – какво няма да направи, с цел да поддържа Украйна и за какво няма да го направи. Поне в това отношение неотдавнашното издание на запис на немски военни офицери, обсъждащи политиката и логистиката на изпращането на ракети Taurus в Украйна , оказа помощ на канцлера.

Докато офицерите показаха отчаяние от позицията на Шолц , записът ясно демонстрира, че той надали ще отстъпи, изключително с предизборната акция зад ъгъла.

„ Ще кажем на гласоподавателите, че ние сме партията на мира SPD “ , сподели тази седмица Аксел Шефер, деец социалдемократ в немския парламент, добавяйки: „ Имаме Friedenskanzler (Канцлер на мира бел.ред.) “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР