Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Пекин, за да укрепи

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Пекин, за да укрепи
Коментари Харесай

Германският канцлер на посещение в Китай

Германският канцлер Олаф Шолц дойде в Пекин, с цел да укрепи жизненоважни стопански връзки, само че е изправен пред рецензии за мощната взаимозависимост на страната му от нация, която става все по-авторитарна при Си Дзинпин.

Шолц е първият водач от Г-7, който посещава Китай от началото на коронавирус пандемията, принудила втората стопанска система в света значително да затвори границите си. Придружен от висши ръководители, той би трябвало да организира диалози с президента Си и с премиера Ли Къцян по време на еднодневното си посещаване.

Но визитата му провокира дискусия, тя се случва скоро, откакто Си затвърди властта си и след повишаването на напрежението сред Запада и Пекин по редица въпроси - от Тайван до хипотетични нарушавания на човешките права. Тежката взаимозависимост на немската индустрия от Китай също е изправена пред ново тестване, откакто Берлин се тресе от несъразмерната взаимозависимост от съветския импорт на сила.

Подходът на Шолц към момента се основава на концепцията, че „ ние желаеме да продължим да вършим бизнес с Китай, без значение какво значи това за зависимостта на нашата стопанска система и за способността ни да действаме “, сподели опозиционният народен представител Норберт Рьотген пред вестник „ Райнише пост ”. Загрижеността поради Китай идва и от ръководещата коалиция, външната министърка Аналена Бербок сподели, че грешките с Русия не би трябвало да се повтарят.

Чувствителността на въпроса беше подчертана, когато предишния месец избухна спор дали да се разреши на китайския корабен колос „ Коско ” да закупи дял в пристанищен терминал в Хамбург. В последна сметка Шолц се опълчи на апелите на шест министерства да наложи несъгласие на продажбата от съображения за сигурност, като вместо това разреши на компанията да придобие понижен дял. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР