Германският канцлер Ангела Меркел започна официалната си визита в Република

...
Германският канцлер Ангела Меркел започна официалната си визита в Република
Коментари Харесай

Ангела Меркел в Македония: Благодаря за куража на Бойко Борисов

Германският канцлер Ангела Меркел стартира формалната си аудиенция в Република Македония. Тя беше посрещната с всички държавни почести пред постройката на държавното управление от премиера Зоран Заев.

На взаимна конференция в Скопие с македонския министър-председател Меркел акцентира позитивната роля на България и куража на нейния министър председател Бойко Борисов за напредъка и пробива на Балканите, съобщи организация БГНЕС.

„ Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, само че и на министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, тъй като в продължение на години се намирахме в обстановка, в която нямахме прогрес, а в този момент се получи пробив .

Имаше демонстрация на политическа смелост. Поради тази причина 30 септември е основен за бъдещето на вашата страна “, сподели канцлерът на Германия.

Меркел прикани македонците да гласоподават всеобщо на референдума за името: „ 30 септември е исторически късмет за Република Македония. Успешният референдум ще отвори вратите за евроатлантическата ви интеграция. Такъв късмет нямате всеки ден. За това не оставайте у дома, а отидете и гласувайте “.

Македония ще гласоподава на референдум на 30 септември

Меркел заяви, че по време на днешната аудиенция в Република Македония няма да има среща с президента Георге Иванов.

Зоран Заев от своя страна изрази удовлетворение, че Македония има толкоз мощен другар.

Германия е измежду най-силните поддръжници на устрема на Македония да стане пълноправен член на най-силните и най-стабилните фамилии в света – Европейския съюз и НАТО “,

сподели той. “Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия е голяма и другарска. Визитата на канцлерът Меркел ни оказва помощ да изградим проспериращо общество, което почива на европейските полезности “, акцентира Заев.

Ангела Меркел е първият немски канцлер, който е на аудиенция в Македония

след оповестяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 година Тя е и следващият почитан международен водач, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а през вчерашния ден в западната ни съседка бе и австрийският канцлер Себастиян Курц.

Визитата на Меркел се смята за директна поддръжка за идния на 30 септември референдум за смяна на името на Република Македония. Германия от години намерено поддържа компромиса в разногласието за името сред Македония и Гърция. През последните седмици Берлин изрично отхвърли каквато и да е смяна на границите на Балканите.

Само два месеца след идването си на власт предходната година Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха Договора за другарство и добросъседство – на 1 август в Скопие.

Ратифицирахме контракта за другарство с Македония

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

На 17 юни 2018 година в региона на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ завършек на разногласието за името сред Гърция и Македония .

На гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Договорът беше подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в наличието на министър председателите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт дава опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.

НАТО публично предложения Македония

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР