Германският институт по макроикономика и изследвания на конюнктурата (IMK) прогнозира,

...
Германският институт по макроикономика и изследвания на конюнктурата (IMK) прогнозира,
Коментари Харесай

Колко ще се понижи БВП на Германия за 2023 година

Германският институт по макроикономика и проучвания на конюнктурата (IMK) предвижда, че брутният вътрешен артикул (БВП) на Германия ще се свие тази година с 0,5%. За 2024 година се чака стопанската система на страната да нарасне с 0,7%, т.е. спадът за актуалната година ще се компенсира и ще се реализира напълно лек растеж.

" Германската стопанска система, която беше отслабена от шокове при цените на енергоносителите, няма да може да се развива обикновено през идващите месеци, защото високите лихвени проценти и забавящата се международна стопанска система я възпират ", означават от IMK.

Експертите считат, че като се има поради спада на инфлацията и по-големите нараствания на заплатите, частното ползване ще се възвърне през третото тримесечие на 2023 година " Обаче това позитивно развиване се случва късно, и то ще може единствено леко да смекчи, само че не и да предотврати криза за цялата 2023 година ", показва институтът.

Според оценките на IMK, инфлацията за 2023 година ще бъде приблизително 6% (през 2022 година беше 6,9%). " През 2024 година равнището на цените евентуално още веднъж ще бъде релативно покрай задачата за инфлация на Европейската централна банка (ЕЦБ) - приблизително 2,4% ", акцентират от IMK.

На този декор икономистите от института предлагат главното внимание да бъде ориентирано към " обезпечаване " против високите и променливи цени на енергоносителите.

По-рано Германският институт за стопански проучвания (DIW) предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Германия тази година ще намалее с 0,4%, а през идващите няколко години стопанската система на страната последователно ще се възвръща. Според прогнозата на DIW, Брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,2% през 2024 година Що се отнася до инфлацията, институтът допуска, че през идната година страната ще се върне към " ценова непоклатимост ", т.е. към приблизително равнище на инфлацията от към 2%.
 Германия повлича стопанската система на цяла Европа надолу
Германия повлича стопанската система на цяла Европа надолу

Прогнозата за напредък за целия Европейски Съюз е понижена за 2023 година до 0,8%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР