Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите

...
Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите
Коментари Харесай

Бундестагът: България да не поставя още условия към РСМ, освен промяната на Конституцията

Германският Бундестаг организира довечера спор за обстановката в страните от Западните Балкани. Очаква се той да гласоподава декларация, в която приканва България да се въздържа от слагането на спомагателни условия към Северна Македония, с изключение на постигнатия към този момент компромис за конституционна смяна. Декларацията е направена от трите партии в ръководещата коалиция на федералната република.
Прочетете още
В документа се споделя още, че немският Бундестаг признава македонската просвета, еднаквост и език. “Европейския съюз се характеризира с огромно езиково и просвета многообразие, езиците са основна част от нашето общо културно завещание. Македонският език и просвета ще обогатят още повече това многообразие ”, считат немските депутати от ръководещата коалиция. Според тях макар напъните на София, Скопие и останалите страни от Европейски Съюз, разликите сред двете прилежащи държани към момента не са изцяло позволени и те съставляват заплаха за процеса на разширение на Европейски Съюз.

Берлин счита, че би трябвало да се положат всички старания за бързо намиране на решение, с цел да се предприеме идната стъпка в процеса на присъединение на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства напъните на държавните управления в Скопие и София да засилят съдействието в разнообразни културни и стопански области за доближаване, написа Българска национална телевизия.

Според немските депутати 2023 година е основна за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската вероятност на Северна Македония и уверено поддържа страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се споделя още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са довечера в 22:30 часа българско време.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР