Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) съобщи, че възнамерява да пусне на

...
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) съобщи, че възнамерява да пусне на
Коментари Харесай

Порше излиза на борсата на 29 септември


Германският автомобилостроител " Фолксваген " (Volkswagen) заяви, че има намерение да пусне на борсата своето спортно поделение " Порше " (Porsche) на 29 септември, като чака пазарна капитализация до 75 милиарда евро, съобщи Франс прес. Това би било най-голямото листване в Европа през последните години.

Очакваната оферта за цената ще бъде сред 76,50 и 82,50 евро на акция, уточни в официално съобщение " Фолксваген ", който е вторият международен автомобилостроител, даде зелена светлина при започване на септември за листването на Франкфуртската борса на производителя на митичния модел 911.

Ако интервенцията се осъществя в горната част на ценовия диапазон, това ще бъде едно от най-големите листвания в Европа през последните години.

Отказвайки се от част от контрола си върху производителя на болиди, " Фолксваген " има за цел да се снабди с милиардите, нужни за финансирането на вложенията му в електрически автомобили, свързани с интернет и безпилотни.

Групата показва в официално съобщение, че чака интервенцията да му донесе до 9,4 милиарда евро.

Капиталът на " Порше " е бил разграничен на 50 % преференциални акции, предлагащи повишен дял, само че без право на глас, и 50 % елементарни акции с право на глас.

" Фолксваген " чака да пласира на борсата 25 %  от преференциалните акции, общо 113 875 000, представляващи 12,5 % от капитала на предприятието.

Германският автомобилостроител разгласи проектите си да пусне " Порше " на борсата на 24 февруари, в деня, когато стартира съветската инвазия в Украйна. Последвалите стопански земетресения провокираха неизясненост за графика, само че в последна сметка стартирането на борсата беше доказано макар подтекста на разтърсвания на финансовите пазари, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР