Германските потребителски нагласи за март отбелязаха изненадващо влошаване с оглед

...
Германските потребителски нагласи за март отбелязаха изненадващо влошаване с оглед
Коментари Харесай

Влошаване на потребителските нагласи в Германия за март заради растящата инфлация



Германските потребителски настройки за март означиха изненадващо утежняване предвид на продължаващото повишаване на инфлацията и внезапно повишение на инфектираните с Covid-19 в страната при започване на февруари.

Това демонстрират резултати от последното изследване на немския институт GfK измежду към 2000 консуматори, извършено в интервала сред 3 и 14 февруари 2022 година

Индексът на GfK, определящ потребителски настройки за идващия месец (за март 2022 г.) се намали до -8,1 пункта от -6,7 пункта през февруари, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за известни усъвършенстване към -6,3 пункта. Това съставлява утежняване на доверието на немските консуматори за трети от последните четири месеца, откакто само настройките за февруари означиха известно усъвършенстване.

След къса пауза, потребителските настроения не престават да понижават, като има много изразено утежняване на упованията за приходите на немските семейства, показва институтът GfK.

Предишното изследване предполагаше, че настроенията на потребителите могат да се възстановят, само че внезапното повишаване на равнищата на заразяване с Covid-19 по време на последното изследване, съчетано с високата инфлация, докара до леко намаление на доверието на потребителите.

" Преди всичко упованията за доста облекчение на трендовете на растящи цени при започване на годината към този момент са разрушени, защото темповете на инфлация не престават да се движат във високи равнища “, разяснява Ролф Бюркл, специалист в института GfK.

" Въпреки това, вероятностите за идващите месеци са много позитивни, защото едвам неотдавна беше решено да се отстранен строгите противопандемични ограничавания. Това дава съображение за вяра, че потребителските разноски ще стартират да се усъвършенстват. Ако това бъде подкрепено и от една по-умерена инфлация на цените, потребителските настроения в последна сметка могат да се възстановят и в дълготраен проект ", добави той.

Трябва да се има поради, че последното GfK изследване беше извършено сред 3-ти и 14-ти февруари - преди немските управляващи да се спогодят за разхлабване на Covid рестрикции напролет.

GfK показател на потребителските настройки в Германия



Институтът GfK употребява три подиндекса - за икономическите упования, упованията за приходите и склонността да се пазари - за настоящия месец (в съответния случай за месец февруари), с цел да дефинира настроенията за идващия месец (за март).

GfK показателят на икономическите упования на немските консуматори се увеличи през февруари с 1,3 пункта до 24,1 пункта, като по отношение на година по-рано скочи с близо 16 пункта.

Потребителите явно чакат немската стопанска система да нарасне още веднъж мощно през 2022 година след по-слабо първо тримесечие. Растящите частни потребителски разноски също се чака да изиграят забележителна роля за това стопански напредък. Въпреки това, от една страна, ще бъде изключително значимо да продължи наклонността на облекчение на проблемите при веригите на доставки, а от друга, да бъдат подхванати ефикасни ограничения за противопоставяне на внезапното нарастване на цените, изключително в енергийния бранш.

Подиндексът на потребителските упования за приходите пък продължава своя низходящ тренд в действие от есента на 2021 година насам, като през февруари спадна с цели 13 пункта до равнище от 3,9 пункта, което е най-ниското равнище от година насам (от януари 2021 година, когато този подиндекс беше на равнище от -2,9 пункта).

Високата инфлация е най-голямата настояща опасност за упованията във връзка с приходите, като високите цени на силата и храните отслабват покупателната дарба. Тъй като знакът за упованията за приходите е основен съставен елемент на потребителските настройки, извънредно значимо е за устойчивото и мощно възобновяване на частното ползване да има доста понижаване на към момента растящите цени. Тогава позитивните резултати от извънредно стабилната обстановка при трудовата претовареност ще надделеят и ще поддържат потреблението, показва GfK.

Индексът, измерващ склонността на немските консуматори за покупки на скъпо струващи артикули като коли, мебели и техника за дома, също отбелязва спад на фона на упованията за по-ниски приходи, като този подиндекс се намали през февруари с 3,8 пункта до равнище от 1,4 пункта и към този момент понижава с 6 пункта по отношение на същия месец на 2021 година

Въпреки сегашния спад в склонността към пазаруване, бъдещите упования за възобновяване на потребителските настройки са много удобни, отбелязва институтът GfK, добавяйки, че решението за последователно унищожаване на ограниченията за ограничение на Covid пандемията ще подсигурява, че потребителските разноски също ще се възстановят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР