Германските автомобилни компании и азиатските производители на батерии си сътрудничат

...
Германските автомобилни компании и азиатските производители на батерии си сътрудничат
Коментари Харесай

Германски автогиганти и азиатски производители на батерии в Унгария

Германските автомобилни компании и азиатските производители на акумулатори си сътрудничат все по-активно в Унгария, с цел да подкрепят взаимно упоритостите си при електрическите автомобили, споделя Ройтерс. Те се " тълпят " в централноевропейската страна, чийто водач Виктор Орбан подценява западните запаси във връзка с Китай и предлага великодушни бонуси, с цел да притегли непознати вложители и да трансформира Унгария в световен център за производството на електрически коли.

Три страни преобладават производството на коли в страната - Германия, Китай и Южна Корея, като вторите две са надалеч напред в бранша на бМиналия месец унгарският външен министър Петер Сиярто се срещна в Мюнхен с шефове на няколко немски производители като Бе Ем Ве, " Шефлер " и " Кнор-Бремзе " (Knorr-Bremse), с цел да им показа тласъците, отпускани от страната. Сред разискваните тематики са били и подобряването на логистичната инфраструктура в Унгария, както и разширението на добива на електрическа енергия от възобновими енергийни източници.атериите за електрически автомобили спрямо европейските си съперници.

Компании от тези три страни са получили 29 от общо 31 дотации, отпуснати от Унгария за огромни вложения в автомобилния бранш през последното десетилетие, сочи разбор на Ройтерс, основан на публични данни.

Субсидии са получили компании като Бе Ем Ве (BMW) и " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz), както и китайският производител на акумулатори Би Уай Ди (BYD) и корейският му съперник " Самсунг Ес Ди Ай " (Samsung SDI). Субсидиите възлизат на приблизително 15 на 100 от вложенията.

" Катоди, аноди, сепаратори, монтажни линии, цялата верига за произвеждане на акумулатори е тук ", споделя Дирк Вьолфер от Германско-унгарската комерсиална камара в Будапеща. " Това е входът на Европа ".

През последните шест години в Унгария са влезнали директни задгранични вложения в производството на акумулатори на стойност от 14 милиарда евро, сочат публични данни. За огромни се смятат всички в диапазона над 5-10 милиона евро.

Държавните тласъци и опциите за съдействие с други автопроизводители и снабдители на акумулатори са сериозен плюс, споделят производители и консултанти от Германия, Унгария, Китай и Южна Корея.

Китайската Си Ей Ти Ел (CATL), най-големият производител на акумулатори за електрически автомобили в света, както и корейските колоси от бранша " Си Кей иновейшън " (SK Innovation) и " Самсунг Ес Ди Ай " признават, че опцията да работят покрай немските автомобилостроители е била от основно значение за решението им да влагат в Унгария.

Си Ей Ти Ел влага 7,6 милиарда $, с цел да построи в Унгария най-големия цех за произвеждане на акумулатори в Европа. Той се намира безусловно до завода на Бе Ем Ве на стойност 2,1 милиарда $ в Дебрецен. Градът притегля и други производители на автокомпоненти.

" Мерцедес-Бенц " преоборудва завода си в Кечкемет, с цел да трансформира в център за електрически автомобили, а " Ауди " (Audi) създава коли и електрически мотори в Дьор.

Все отново плановете за електрически автомобили се сблъскват и със съществени проблеми, признават от промишлеността. Един от тях е високото ползване на електрическа енергия, належащо за производството им, съчетано с потребността за прекосяване към " зелена " сила, с цел да бъдат реализирани задачите за нулев въглероден отпечатък на автоиндустрията. Липсата на профилирани фрагменти, които да работят в производството на електрически автомобили, също може да се окаже проблем.

Навлизането на азиатските производители на акумулатори в Унгария също по този начин може да се сблъска с терзанията на Брюксел и Берлин, че Европа може да се окаже прекомерно подвластна от Китай и други задгранични играчи във връзка с технологиите, от които зависи зеленият преход.

Въпреки това европейската автоиндустрия, към този миг, е принудена да разчита на азиатските играчи, с цел да се развива, показва Чаба Килиан от Унгарската автомобилна асоциация. " Абсолютно съм склонен, че европейските производители би трябвало да имат свои лични източници, само че това е конкуренция, а Китай е много напред ", прибавя той.

През 2031 година Европа би трябвало да разполага с индустриален потенциал за акумулатори за електрически автомобили от 1200 гигаватчаса при търсене от 875 гигаватчаса, в случай че сегашните проекти се осъществят, съгласно оценки на " Бенчмарк минерал интелиджънс " (Benchmark Mineral Intelligence - BMI). Около 44 на 100 от тях ще бъдат обезпечени от азиатски компании против 43 на 100 от европейски и още 13 на 100 от американската " Тесла " (Tesla), сочат калкулации на Ройтерс.

Перспективите за развиването на бранша на батериите за електрически автомобили в Германия бяха съществено помрачени от рекордните цени на силата вследствие на прекъсването на съветския газ, съгласно автоконсултантите " Бостън кънсълтинг груп " (Boston Consulting Group) и " Берилс стратеджи адвайзърс " (Berylls Strategy Advisors). Унгария за сметка на това предлага по-сигурна енергийна система, с помощта на нуклеарната си сила, както и високи дотации и най-ниския корпоративен налог в Европа от 9 на 100.

Цялата верига за производството на акумулатори към този момент е в страната, споделя Илка декор Далуиг от Европейския съюз за акумулатори, основан от Европейски Съюз през 2017 година, с цел да форсира основаването на този бранш на Стария континент. " Всичко е тук. Когато погледнем към прогнозите за 2025 година и 2030 година, наподобява, че ще в Унгария имаме едни от най-големите индустриални мощности в Европа ".

Все отново за значително западни компании стъпването в Унгария е мъчно решение. Германският снабдител на автокомпоненти " Шефлер " (Schaeffler) признава, че през август е бил на ръба да открие цех за електромотори в Унгария вместо в Германия, най-много поради предлаганите там тласъци, само че се е отказал, с цел да не изпрати неприятен сигнал към германците, които от ден на ден се опасяват за работните си места.

Други производители показват терзания по отношение на силата, която би трябвало да употребяват в Унгария. През 2021 година страната е произвела 80 на 100 от електричеството си от изкопаеми горива, 14,5 на 100 от нуклеарна сила и едвам 3,6 на 100 от ВЕИ, най-много слънчеви панели, сочат калкулации на Ройтерс.

Това тревожи автопроизводителите, които скоро би трябвало да показват отдалечаването си от въглерода по силата на новите немски и европейски правила.

Миналия месец унгарският външен министър Петер Сиярто се срещна в Мюнхен с шефове на няколко немски производители като Бе Ем Ве, " Шефлер " и " Кнор-Бремзе " (Knorr-Bremse), с цел да им показа тласъците, отпускани от страната. Сред разискваните тематики са били и подобряването на логистичната инфраструктура в Унгария, както и разширението на добива на електрическа енергия от възобновими енергийни източници.

Източник:БТА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР