Германски физици разработиха нов метод за изследване на атомите и

...
Германски физици разработиха нов метод за изследване на атомите и
Коментари Харесай

Германски физици направиха пробив в областта на ултравиолетовата спектроскопия

Германски физици създадоха нов способ за проучване на атомите и молекулите в ултравиолетовия набор при извънредно слаба светлина. Той разрешава едновременна, точна и високоселективна химическа идентификация на доста субстанции. Изобретението може да се употребява в здравната диагностика, при проучването на земната атмосфера и изображенията от галактическите телескопи.

Ултравиолетовата спектроскопия играе значима роля в проучването на електронните преходи на атомите и ровибронните преходи в молекулите. Това е от значително значение за опитите в региона на фундаменталната физика, квантовата доктрина. Както и за определянето на фундаменталните константи, прецизните измервания, оптичните часовници и спектроскопията. Учените от института „ Макс Планк “ са създали забележителен пробив с сполучливото използване на спектроскопията с гребеновидна периодичност (честотна решетка) с висока разграничителна дарба в ултравиолетовия спектрален диапазон, написа Science Daily.

Спектроскопията с честотна решетка е мощна техника за проучване на спектрите на електромагнитното лъчение. Тя се употребява основно за линейна всмукване на дребни молекули в газовата фаза. Основава се на измерването на интерференцията сред два честотни гребена с малко по-различни честоти на повтаряне. Честотната решетка съставлява набор от отмерено ситуирани фазово кохерентни лазерни линии, които дават опция да се дефинира честотата на светлината с доста висока акуратност.

Само че методът на честотната решетка изисква мощни лазерни лъчи, тъй че е по-малко подобаващ за обстановки, в които ниските равнища на осветеност са от решаващо значение. При опитите си екипът от немски физици откри, че спектроскопията с честотна решетка може да бъде ефикасна в условия на слаба светлина, при равнища на силата, които са няколко милиона пъти по-ниски от типичните за спектроскопията.

Пробивът е резултат от два разнообразни опита с разнообразни типове честотни решетки. Екипът е създал фотонен интерферометър, който тъкмо отбелязва съотношението сигнал/шум. Учените са съумели да намерят оптималното оползотворяване на наличната светлина и да открият вероятностите на тази технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР