Германски депутати са разследвани за връзките си с Баку -

...
Германски депутати са разследвани за връзките си с Баку -
Коментари Харесай

Системата Азербайджан – как Баку култивира корупция в Съвета на Европа

Германски депутати са разследвани за връзките си с Баку - Азербайджан ти е обсипвал обилно с дарове за разнообразни имиджови услуги, ориентирани към възстановяване на външния облик на страната, показва Дойче вел е.

Обвиненията са съществени: немски депутати са получавали дивиденти от положителните си връзки с Азербайджан. Във фокуса на публичното внимание е Аксел Фишер от ХДС, чиито офиси и жилищни пространства бяха претърсени при започване на март по съмнение в корупция, както и депутатът Марк Хауптман, също представител на християндемократите. Фишер изгуби имунитета си, с цел да не попречва следствието, а Хауптман, който е взел участие в търговски покупко-продажби с защитни маски, напусна поста си на 11 март.

Германски депутати са получавали пари от Азербайджан

От години се знае, че Баку се пробва да въздейства на членовете на Съвета на Европа. Вече беше потвърдено, че Карин Щренц (ХДС) е получила 22 хиляди евро посредством посредническа компания. Макар през 2019-а година да ѝ беше наложено финансово наказване поради закъснялото обявление на сумата, тя и до през днешния ден е член на немския Бундестаг. Подозира се, че и някогашният народен представител Едуард Линтнер от ХСС е получавал пари от Баку. Срещу двамата сега тече следствие на прокуратурата във Франкфурт на Майн.

Но за какво една релативно дребна 10-милионна страна прави сходни " дарове " на немски и европейски политици? " Не става въпрос за стопански връзки или за привличане на вложения от Германия. Целта е имиджът на Азербайджан да бъде изчистен и излъскан, " споделя Щефан Майстер, началник на южнокавказкия офис на фондация " Хайнрих Бьол " в прилежащата на Азербайджан Грузия. " Прави се опит да се построи добър облик на страната посредством авторитетни интернационалните персони. Това има за цел да легитимира политиката на Азербайджан ", показва наблюдаващият.

Нарушения на човешките права и липса на медийна независимост

След края на Съюз на съветските социалистически републики политиката на Азербайджан следва прецизно курса, задаван от фамилията на президента Илхам Алиев. През 2003 година той пое поста от своя татко, а през 2017-а назначи брачната половинка си Мехрибан Алиева за вицепрезидент. Не единствено поради култа към личността на президента, само че и поради множеството случаи на нарушение на човешките права и неналичието на медийна независимост страната е обект на съществени рецензии.

" Амнести Интернешънъл " упреква ръководството на страната в несправедливи правосъдни процеси и неразкрити смъртни случаи след полицейски арести. А в рейтинга на " Репортери без граници " за независимост на словото Азербайджан заема на 168-во място (от общо 180 държави). Организацията разказва обстановката там по този начин: " Властите в Азербайджан брутално нападат самостоятелни блогъри и публицисти.

Друга причина, заради която Азербайджан се пробва да повлияе на немските депутати, е спорът в района Нагорни Карабах. През предходната есен още веднъж се стигна до война с Армения. " Конфликтът в Нагорни Карабах е обвързван с приемане на поддръжка за азербайджанската позиция в Бундестага и пазаруването на тази поддръжка ", счита Щефан Майстер.

Тактиката на Азербайджан дава резултат

Лъскането на имиджа на Азербайджан се случва по разнообразни способи. Богатата на природен газ страна влага в огромни интернационалните събития - песенния конкурс " Евровизия " през 2012 година, Европейските игри през 2015-а и надпреварите от Формула 1 в Баку. Мачове от Европейското състезание по футбол през 2021 година също ще се проведат в столицата на Азербайджан.

Опитите за въздействие върху политиците са по-незабележими. Не постоянно става въпрос за огромни заплащания в брой. По-малки материални тласъци като пътувания до Азербайджан, предложения за събития с храна и дарове също се употребяват за влияние върху властимащите. Фактът, че цената на подаръците не постоянно е висока, е част от тактиката. " Това е тип косвена и незабележима корупция, при които пречките за приемане са по-ограничени. Депутатите, към които се обръщат, постоянно са тези, които другояче не се радват на доста привилегии ", споделя още Щефан Майстер.

Тактиката очевидно дава резултат. Все по-често немски депутати се застъпват за позицията на Баку, най-много в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Карин Щренц и Едуард Линтнер са защитавали про-азербайджански позиции. Щренц да вземем за пример се разгласи срещу освобождението на политически пандизчии. Членове на Съвета на Европа, които са били част от комисията за наблюдаване на изборите в страната, през годините са се изказвали позитивно за вота там. Сред тях е и Линтнер. Подалият оставка народен представител Марк Хауптман е упрекнат, че в издавания от него вестник " Зюдтюринген-Куриер " е разгласил реклами за пътувания до Азербайджан и сок от нар, импортиран от тази страна. За тази си активност той е получил 16 хиляди евро. Хауптман отхвърля рекламите да са повлияли по някакъв метод на политическите му решения. През 2018 година взаимно с азербайджанския дипломат той провежда " Първия германско-азербайджански стопански разговор ".

Това събитие илюстрира какъв брой публикувана е азербайджанската мрежа: преподавател на него е секретар във Федералното министерство на стопанската система Томас Барайс. Редакционната мрежа RND упреква Барайс, че след началото на коронакризата е оказвал напън върху немска компания за медицински технологии. Твърди се, че задачата е машини за обдишване да бъдат доставени на Азербайджан. Според RND през януари 2019 година Барайс е пътувал до азербайджанската столица Баку с бизнес делегация и е бил признат от президента Алиев. Самият той споделя, че не е упражнявал никакъв напън, другояче оправдава уговорката си към Азербайджан като " филантропична помощ ".

Баку ще продължи да е значим състезател

Дали със снемането на имунитета на Фишер или прекратяването на мандата на Хауптман ще приключат услугите към автократичната страна? Експертът Майстер се съмнява: " Съществуват редица организации - германско-азербайджански общества, преподаватели, мрежа от културни и стопански институции. Не виждам ръководещите партии да подхващат систематични дейности против тях. Само в случай че медиите повдигат по-сериозно тематиката, ще последва реакция. " Вероятно дребната кавказка страна ще остане значим състезател и за в бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР