Германски анализатор, специалист по земеделските въпроси, сравни доходите на фермерите

...
Германски анализатор, специалист по земеделските въпроси, сравни доходите на фермерите
Коментари Харесай

Футболистите бият 10:1 фермерите по доходи

Германски анализатор, експерт по земеделските въпроси, съпостави приходите на фермерите и футболистите, както и техните функции за публичното богатство, осведоми немското издание Agrarheute.com, представено от agri.bg.

По време на рецесията с ковид смисъла на фермерския труд стана изключително явно. „ Първо е храната, по-късно - моралът “, написа драматургът социолог Бертолт Брехт. При всички положения в Германска демократична република фермерите печелеха добре. А в този момент? Ако погледнете статистиката, то немските земеделци са получили приблизително съвсем 32 000 евро на година за последните 10 години. Доходът на средностатистическия немец през 2020 година възлиза на 47 700 евро, пресмята доктор Олаф Зинке.

Съвсем друга орбита е стандартът на футболистите. При това не става дума за звезда като Лионел Меси, който, макар че към този момент е на 34 години, сега печели по 71 млн. евро на година. Колко трактора може да си купи с тях един фермер?

Не са неприятни парите и на асовете в Бундеслигата. Томас Мюлер печели към 15 млн., а Йошуа Кимих ​- 10 млн. евро. Средната заплата на футболистите от Първа Бундеслига се прави оценка примерно на 30 000 евро на месец - или 360 000 евро на година. С други думи, над 10 пъти повече по отношение на приходите на земеделците.

Германският фермер сега храни не по-малко от 134 души - съвсем два пъти повече, съпоставено с 1990 година, пресметна Германската асоциация на фермерите. От 1960 година до момента това число се е нараснало съвсем 8 пъти. Надали има различен бранш, който може да се похвали с сходен растеж на продуктивността.

Колкото до футболистите, там заплатата отива за къща, семейство, т.е. играчът храни от 2 до 6 души. Следва да отбележим, че половината от земеделските приходи на европейските фермери са дотации от Брюксел. Те не постъпват в портфейла на фермерите посредством продажба на продукция. Същевременно условията на политиците и обществото към земеделския бранш непрекъснато порастват, както и разноските.

Получава се по този начин, че при растеж на разноските действителните приходи на земеделците остават на ниско равнище.

За футболистите това не се отнася. Заплатите в Бундеслигата съвсем са се утроили от 1995 до 2008 година Надали от този момент насетне са се понижили. По този метод се оказва, че на футболистите им се заплаща обичайно за представление, а фермерите са принудени да създават храна съвсем гратис.

Накрая е обиден най-важният въпрос ​- какво може да направи земеделецът с такива пари - да кажем, на равнището на Бундеслигата: с 360 000 евро на година вместо с 32 000 евро. Вероятно мнозина биха построили нов краварник или ще купят актуален трактор, без да подават искане за заем. Земеделците влагат в производството, защото фермерството е средство за битие за няколко генерации. Това не е просто печелене на пари, а философия на живота.

Бивш състезател на ЦСКА стана кравар

Бившият футболист на ЦСКА и Берое Альоша Андонов и неговата брачна половинка - Миглена Маркова, в миналото състезателка по гребане, са избрали разградското село Юпер, с цел да развиват бизнес с крави. Работили са във Видин, общият им път е минал и през Любек в Германия. Сега гледат към 70 майки и 45 телета - месодайна порода.

Бизнесът с кравите не е елементарен и изисква огромни старания, с цел да се откри пазар на телешкото месо. " Не е регламентирано както телешкото месо, по този начин и свинското и агнешкото и са ни оставили ние сами да се борим с всичко ", споделя Андонов.



Като притежател на магазин в Юпер Альоша Андонов споделя, че описът с вересиите му включва 70 души. Освен фамилии с деца, в него има и доста пенсионери. Купят си по нещо с парите и по този начин доникъде на месеца. След това още веднъж пишем в тетрадката, добавя той. Във всяка втора къща не са добре нещата. Имам магазин и половината село ми е на тетрадката.

Покрай спорта сме обиколили много свят, споделя някогашният футболист. В уредените страни, когато всичко е регламентирано и се знае. Там и бизнесът си е бизнес, и отглеждането на животни е механизирано. При нас нещата са сложни, хората към този момент и кокошки в дворовете си не гледат, споделя още Андонов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР