Германската столица се готви за масовите ваксинации - ще ваксинират

...
Германската столица се готви за масовите ваксинации - ще ваксинират
Коментари Харесай

В Берлин се готвят да ваксинират до 20 000 души на ден

Германската столица се готви за всеобщите имунизации - ще имунизират до 20 000 берлинчани дневно, на човек са планувани по 70 минути, а лекарите ще получават по 120 евро на час.
При имунизирането всичко ще бъде разчетено до минута. Влизане в кабината, събаряне на горните облекла, сядане на стола - четири минути. Дезинфекция и самата инжекция - две минути. Още четири минути, с цел да станеш, да се облечеш и да излезеш от кабината.
След това - 30 минути в чакалнята под лекарско наблюдаване. Като цяло, имайки поради предварителния диалог с медицинския личен състав, попълването на всички нужни документи и 15-минутно очакване, имунизирането против ковид ще отнеме на жителите на Берлин не повече от 70 минути на човек. А тъкмо 21 дни по-късно процедурата ще би трябвало да се повтори - за втората доза от имунизацията.
Шест центъра за имунизиране в Берлин Такъв е проектът за работа на шестте центъра за всеобща имунизация в Берлин, направен от Албрехт Брьоме, някогашен началник на пожарната в града и водещ специалист по комплексните планове в областта на гражданската защита. През пролетта той ръководеше построяването на краткотрайната болница за пациенти с COVID-19, а в този момент координира незабавното образуване на центровете за имунизация.
По неговите думи, концепцията за основаването на един централен пункт за имунизация за целия град е била отхвърлена незабавно - от една страна би имало потребност от прекомерно огромно помещение, от друга - би било прекомерно комплицирано да се координират потоците от хора, медицинския личен състав и доставката на 20 000 дози ваксини на ден. Поради това Брьоме е предложил да бъдат открити шест центъра за имунизация, във всеки от които се възнамерява да се вършат сред 3000 и 4000 инжекции на ден.
Една ледена пързалка, две някогашни летища, панаирна палата, концертна зала и стадион - това са местата, където ще могат да се имунизират берлинчани. Строителните работи и подготовката на личния състав би трябвало да приключат до 15-и декември, още преди имунизацията да е пусната публично в употреба. Общо в Германия доникъде на декември би трябвало да бъдат открити към 400 сходни центъра.

Първи стадий: ще бъдат имунизирани 450 000 души
В първия стадий ваксина ще получат 450 000 поданици на Берлин, като всеки ще бъде поканен персонално - по пощата. Поканите към този момент са отпечатани и са подготвени за изпращане, само че още не е известно кой и в каква поредност ще бъде канен - в това отношение Берлин зависи от федералните управляващи, решението за целта на съответни групи от популацията би трябвало да бъде взето от министерството на опазването на здравето. След това към този момент ще стартира разпращането на поканите.
Освен шестте стационарни центъра за имунизация, в града ще работят и мобилни групи, които ще имунизират тези, които не могат да дойдат в центровете - живеещите в домове за възрастни хора, както и личния състав и пациентите в лечебните заведения.
Ваксината ще се съхранява в скришен склад.
По информация на вестник "Тагесшпигел " имунизацията, създадена от BioNTech и Pfizer, ще се съхранява в скришен склад при температура минус 70 градуса. Оттам ампулите ще се транспортират до центровете за имунизация и ще се размразяват на място.
За основаването на центровете са отделени към 200 милиона евро от бюджета на Берлин. Предвидено е те да работят най-малко до април 2021 - от 9:00 до 17:30 часа. Ваксинацията ще бъде безвъзмездна.
Лекарите, които ще вършат имунизациите в центровете и заради това ще се откажат от частната си процедура, ще получават по 120 евро на час. Най-вероятно за обслужването на шестте центъра ще са нужни към 1000 души.
Сто от тях ще са лекари. Още 30 се търсят за имунизирането на място. Тъй като личният състав не доближава, към този момент са отправени апели освен към медиците, само че и към стюардесите, останали без работа около пандемията. Те също биха могли да оказват помощ при работата в центровете за имунизация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР