Германската Райхсбанк е била замесена в престъпления по времето на

...
Германската Райхсбанк е била замесена в престъпления по времето на
Коментари Харесай

Денацификация, тирания, антисемитизъм: Банката, която финансира авантюрите на Хитлер

Г ерманската Райхсбанк е била забъркана в закононарушения по времето на националсоциализма - ангажирана е била в антисемитски репресии, а и е финансирала огромна част от военните случки на Хитлер. Какво още стана известно. Това съобщава Ричард Конър за .

“The scream of the twelve-inch shrapnel is more penetrating than the hiss from a thousand jewish newspaper vipers. Therefore let them go on with their hissing ” - Adolf Hitler
—. (@ReichAesthetic)
Германската емисионна банка Бундесбанк обърна взор към своето минало. А там има страници, които не са за горделивост, тъй като става думи за съучастничество в закононарушения по времето на нацизма. Бундесбанк тържествено оповести, че в никакъв случай повече няма да разреши да бъде употребена като по времето на националсоциалистическия режим.

Централната банка на Германия разгласява детайлности за това по какъв начин нейната предшественичка Райхсбанк е финансирала военните случки на Адолф Хитлер и е станала съизвършител в употреба, реквизиция и конфискация.

Footage of Adolf Hitler at the 1936 olympics where he is thought to be high on drugs.

Author Norman Ohler claims that Hitler relied heavily on a mixture of cocaine and opioids.

“Hitler needed those highs to substitute [for] his natural charisma, which... he had lost in the…
— Morbid Knowledge (@Morbidful)
Значима роля във действието на нацисткия режим

По поръчка на Бундесбанк беше осъществено изцяло изследване на историята на Централната банка в Германия в интервала 1924-1970 година Това изследване беше поверено в ръцете на самостоятелен екип. Публикуваните в този момент резултати демонстрират, че предшественичката на Бундесбанк, Райхсбанк, играе забележителна роля във действието на нацисткия режим сред 1933 и 1945 година

Тогава Централната банка подкрепя да се финансира оръжейното произвеждане в подготовка за войни и позволява на окупираните от Германия територии да се практикува финансова употреба. Тя взе участие още в регистрирането и обработката на иззети активи. Авторите на проучването откриват още, че банката всеобхватно се е заела с антисемитските репресии, осъществявани от нацистите: конфискацията, отчуждаването и продажбата на еврейски активи.

Райхсбанк не се e гнусяла и от други каузи: тя се е грижила още за златото и задграничната валута, отнети от избитите в концентрационните лагери. " Райхсбанк е работила като непринуден стожер и като страж на отнетото имущество в подтекста на финансовия Холокост ", споделя професор Албрехт Ричъл от Лондонското учебно заведение по стопанска система, един от двамата авторитетни историци, на които е предоставено изследването. Неговият съавтор Магнус Брехткен прибавя, че въоръжаването на Хитлерова Германия би било невероятно без парите на Райхсбанк, които са били „ инструмент на финансова война “.

Reichsbank played crucial role in Hitler’s Germany, study shows via
— Zoe Schneeweiss (@ZSchneeweiss)
Денацификация, само че прекомерно лимитирана

След войната в Западна Германия всеобщо се организира по този начин наречената „ денацификация “. Бивши чиновници на Райхсбанк, минали през тази процедура, се добират до работа в новата емисионна банка. Първоначално правоприемник на Райхсбанк през 1948 година става Bank deutscher Länder, а по-късно Бундесбанк, учредена през 1957 година. Много мениджъри на приблизително равнище от Райхсбанк не престават активността си в Бундесбанк, което отразява и обстановката в редица други обществени институции в Западна Германия след войната.

" Приемствеността в границите на това, което можем да назовем „ функционален хайлайф “, е една и съща в министерствата и в други обществени институции ", споделя съавторът на проучването Магнус Брехткен от Института за модерна история в Мюнхен. Един от тогавашните шефове на Райхсбанк Карл Блесинг по-късно става и първи президент на Бундесбанк. През 1939 година Блесинг сякаш внимателно се дистанцира от икономическата политика на Хитлер и отива в частния бранш, само че и там на практика работи за режима. Брехткен споделя, че Блесинг е играл централна роля в проектите на нацистите да извлекат от Източна Европа колкото е допустимо повече първични материали.

Проучването открива обаче, че въпреки при фрагментите да има последователност, нито Бундесбанк, нито някоя друга от новите банки  в Германия може да се счита за приемник на Райхсбанк. Цялото злато на Райхсбанк е иззето от съдружниците против Хитлер, а сегашните златни наличия на Бундесбанк идват от остатъците, създадени в немската стопанска система през последните към 70 години.

French Army troops in the Ruhr begin to seize taxes on coal, and to take over the forests in the occupied area to compensate for unpaid Great War reparations. Germany's Reichsbank reacts by closing its Rhineland branches and moving its assets into the unoccupied area.
— 1924 Live (@100YearsAgoLive)
Вече има цялостна картина за предишното

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел съобщи, че откривателите са дали " съкровищница от прозрения и заключения ", които скоро ще бъдат напълно налични за обществеността. Той подсети, че самата институция желае сериозно осмисляне на предишното си. " Това, което липсваше до момента обаче, е цялостна картина на политиката на немската Централна банка преди, по време на и след края на Втората международна война. Сега към този момент разполагаме с такава картина ", установи Нагел на специфична конференция.

" Изследването демонстрира по какъв начин централните банкери са станали доброволни съучастници на един незаконен режим ", сподели още Нагел. " То демонстрира какъв брой податливи на расизъм, антисемитизъм и антидемократично мислене са били тези хора. " В резюме президентът на Бундесбанк съобщи: " Никога повече малцинствата не трябва да бъдат изключвани и подлагани на държавна робия. Никога повече не трябва да се разрешава на държавни органи като Централната банка да потъпкват демократичните полезности ".

* Във видеото:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР