Германската инфлация е 7,3% през март на годишна база, според

...
Германската инфлация е 7,3% през март на годишна база, според
Коментари Харесай

Германия със 7,3% инфлация с възможност да навлезе в двуцифрена територия

Германската инфлация е 7,3% през март на годишна база , съгласно отчет на Федералната статистическа работа (Destatis), оповестява Агенция Франс Прес. Цифрата бе по-висока от февруарския показател на потребителските цени (CPI), който възлизаше на 5,1% и бе движен от 22,5% нарастване на цените на силата.

Хармонизираният показател на потребителските цени нараства със 7,6% през март на годишна база, до момента в който нараства с 2,5% по отношение на февруари.

" След офанзивата на Русия против Украйна , цените на естествения газ и минералните нефтопродукти още веднъж се усилиха доста и оказаха доста въздействие върху високия ритъм на инфлация ", се отбелязва в отчета.

Други фактори, които би трябвало да се вземат поради при повишението на цените на силата, проблемите с доставки, спирания на веригата за доставки, както и последствията от пандемията Covid-19.

Инфлацията в Германия се увеличи до най-висока стойност след обединяването , най-високото равнище от основаването на актуалната немска страна през 1990 година

Германският съвет на икономическите специалисти съобщи, че в този момент чака брутният вътрешен артикул ( БВП) да се усили единствено с 1,8 % на годишна база , което е по-ниско от предходната му оценка от 4,6 %.

Конфликтът в Украйна " фрапантно утежнява икономическите вероятности ", споделиха те в последния си отчет. Конфликтът в Украйна провали очакванията на Германия най-сетне да се отърси от пандемията на ковид и да се върне към напредък.

Със своите експортно насочени промишлености Германия е изключително уязвима, а възобновяване й изостава от това на други огромни европейски стопански системи като Франция и Италия .

" Войната слага в допълнение напрежение върху веригите за доставки, които към този момент са напрегнати от пандемията на ковид ", сподели членът на експертната група Ахим Тругер. " В същото време цените на природния газ и петрола, които още веднъж се покачиха внезапно, тежат върху фирмите и частното ползване. "

Подобно на доста от съседите си в Европа, Германия мощно разчита на доставките на съветски нефт и газ за зареждане на своята промишленост и отопление на домовете. Берлин даде обещание да се откаже от съветската сила в близко бъдеще, като се обърне към снабдители в други страни и форсира прекосяването към възобновими източници.

Но държавното управление на Шолц се опълчи на апелите за протест на съветската сила, опасявайки се, че това ще има опустошително влияние върху стопанската система.

Последният път, когато Германия записва толкоз висок ритъм на инфлация, беше през есента на 1981 година, когато цените на петрола се покачиха внезапно заради войната сред Иран и Ирак, сподели Destatis.

В Испания инфлацията също доближи равнище през март, невиждано от съвсем 37 години , като скочи до 9,8% от 7,6% през февруари.

Инфлацията към този момент бе нараснала в еврозоната преди експлоадирането на спора в Украйна, достигайки 5,8 % през февруари - доста над задачата от два % на Европейската централна банка.

Тъй като войната продължава да оказва напън върху цените , единственият метод за инфлацията в Германия бе " повишаване " с опцията курсът да навлезе в " двуцифрена територия ", съгласно Карстен Бжески от банката ING.

Проучване на немския институт Ifo , оповестено също в сряда, демонстрира, че " от ден на ден и повече компании възнамеряват да покачат цените си през идващите три месеца ".

Потребителите би трябвало да се приготвят за " внезапно нарастване на цените ", сподели основаният в Мюнхен мозъчен концерн, като търговците на дребно на хранителни артикули чакат покачване, защото войната покачва цената на вноса на селскостопански артикули.

Трите най-големи синдикати в Германия , IG Metall, IG BCE и IG BAU, по-рано през седмицата приканиха държавното управление да даде поддръжка за изключително енергоемки промишлености .

През март разноските за битова сила и горива са се повишили с 39,5% на годишна база, съгласно Destatis, до момента в който цените на храните са се нараснали с 6,2%.
 Германия разгласи ранно предизвестие за изключителна обстановка с газа
Германия разгласи ранно предизвестие за изключителна обстановка с газа

Страната се приготвя за вероятно прекъсване на потоците на синьо гориво от Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР