Германската икономика вероятно ще продължи да стагнира и през третото

...
Германската икономика вероятно ще продължи да стагнира и през третото
Коментари Харесай

Бундесбанк очаква стагнация в Германия и през третото тримесечие

Германската стопанска система евентуално ще продължи да стагнира и през третото тримесечие на 2023 година, оповестява Германската централна банка, представена от AFP и Българска телеграфна агенция.   В своя месечен стопански бюлетин Бундесбанк предвижда, че Брутният вътрешен продукт на страната в интервала юли-септември " евентуално ще остане значително неизменен " спрямо предходното тримесечие, а това ще удължи интервала на застоялост.   Окончателните данни за растежа на стопанската система през второто тримесечие ще бъдат оповестени в петък.   В началото на 2023 година Германия претърпя две поредни тримесечия на спад с 0,4% и 0,1%.   Според Бундесбанк в интервала юли-септември промишленото произвеждане остава едва, защото " задграничното търсене остава в низходяща наклонност и лимитира износа, който е главният инструмент на растежа ".
Същевременно високите разноски за финансиране, дължащи се на агресивното повишение на лихвите от страна на Европейската централна банка, с цел да бъде  лимитирана инфлацията, ще продължат да дърпат надолу вложенията и строителството, допълват от институцията.

В същото време потребителските разноски на семействата ще продължат да поддържат стопанската система на фона на постоянния пазар на труда и мощния растеж на заплатите, а инфлацията ще продължава да понижава.   Именно поради растежа на заплатите, инфлацията в Германия, която спадна до 6,5% през юли, " евентуално ще остане за известно време над 2 % " макар съпътстващия спад на цените на силата, показва още Бундесбанк.   За цялата 2023 година главните немски стопански институти чакат спад на стопанската система сред 0,2 и 0,4%, а МВФ залага на спад от 0,3%.

Жилищното строителство в Германия продължава да отслабва през юли
Спадът в жилищното строителство в Германия се e влошил през юли, като рекорден брой компании в бранша са съобщили за намаляващи поръчки, сочат данните от най-новото изследване на мюнхенския институт ifo, представено от Reuters.    През юли делът на фирмите, изпитващи липса на нови поръчки, е повишен до 40,3%, по отношение на 34,5% през юни т.г. и едвам 10,8% през юли 2022 година   " Назрява стихия ", предупреждава Клаус Волрабе, началник на отдела за изследвания в ifo. " След доста години на разширение, в този момент по-високите лихвени проценти и фрапантното повишаване на разноските в строителството задушават новите поръчки ", споделя той.      Въпреки че делът на немските строителни компании, които се оплакват от анулирани поръчки, е намалял до 18,9% през юли, това към момента е много над дълготрайната междинна стойност от 3,1%.   Много компании се оправят със обстановката с помощта на насъбрани поръчки, показват специалистите на института, само че изследването разкрива, че 10,5% от интервюираните компании алармират за финансови усложнения - двойно повече от каузи им преди година.   Публикувани публични данни предходната седмица демонстрираха 27-процентов спад на разрешителните за градеж на жилища в Германия през първата половина на 2023 година, защото разноските се повишават, а Европейската централна банка продължава да покачва лихвените проценти, с цел да се бори против инфлацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР