Германската икономика ще нарасне тази година по-слабо от досега очакваното,

...
Германската икономика ще нарасне тази година по-слабо от досега очакваното,
Коментари Харесай

Понижиха прогнозата за икономическия растеж на Германия

Германската стопанска система ще нарасне тази година по-слабо от до момента предстоящото, защото проблемите с доставките в индустрията ще лимитират производството, предвижда в сряда икономическият институт Ifo.

Според новите прогнози Брутният вътрешен продукт на Германия се чака да нарасне с 3,3% през 2021 година, което е с 0,4 проценти пункта по-слабо по отношение на предходната прогноза на института от март. Германия е най-големият вносител на български артикули.

За 2022 година към този момент се залага на стопански напредък от 4,3% при предходна прогноза за по-слаба агресия от 3,2%, съобщи БНР.

Въпреки занижената тазгодишна прогноза, институтът Ifo уточни, че стопанската система на Германия може да доближи предпандемичните си равнища още през третото тримесечие на актуалната година.

" В кратковременен проект пречките при доставката на първоначални артикули за индустрията задържат икономическия напредък ", уточни икономистът от института Ifo Тимо Волмерсхайзер и добави: " Възстановяването, което е мощно единствено по себе си заради новото отваряне на стопанската система, ще набере скорост малко по-късно, в сравнение с чакахме напролет ".

Занижените прогнози са факт единствено ден, откакто немските автомобилни компании " Даймлер " (Daimler) и " Фолксваген " (Volkswagen) обявиха, че редуцират работното време в някои от заводите си, защото автомобилната промишленост по целия свят продължава да страдат от дефицита на полупроводникови чипове.

Възстановяването от коронавирусната пандемия и усложненията при доставките на чипове, дърводобивен материал и други първични материали покачват цените. Това накара институтът Ifo да предвижда, че инфлацията в Германия ще скочи до 2,6% тази година след едва повишаване с 0,6% през 2020 година, преди обаче да се забави до 1,9% през 2022 година

Според последния отчет мощното възобновяване евентуално ще докара до усилване на вътрешното търсене и респективно на вноса, който се чака да надмине износа през 2021 и 2022 година.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР