Германската икономика ще нарасне тази година по-слабо от досега очакваното,

...
Германската икономика ще нарасне тази година по-слабо от досега очакваното,
Коментари Харесай

Институтът Ifo понижи прогнозата си за растежа на германската икономика



Германската стопанска система ще нарасне тази година по-слабо от до момента предстоящото, защото проблемите с доставките в индустрията ще лимитират производството, предвижда в сряда икономическият институт Ifo.

Според новите прогнози Брутният вътрешен продукт на Германия се чака да нарасне с 3,3% през 2021 година, което е с 0,4 проценти пункта по-слабо по отношение на предходната прогноза на института от март.

За 2022 година обаче към този момент се залага на стопански напредък от 4,3% при предходна прогноза за по-слаба агресия от 3,2 на 100.

Въпреки занижената тазгодишна прогноза, институтът Ifo уточни, че стопанската система на Германия може да доближи предпандемичните си равнища още през третото тримесечие на актуалната година.

" В кратковременен проект пречките при доставката на първоначални артикули за индустрията задържат икономическия напредък ", уточни икономистът от института Ifo Тимо Волмерсхайзер и добави: " Възстановяването, което е мощно единствено по себе си заради новото отваряне на стопанската система, ще набере скорост малко по-късно, в сравнение с чакахме напролет ".



Занижените прогнози са факт единствено ден, откакто немските автомобилни компании " Даймлер " (Daimler) и " Фолксваген " (Volkswagen) обявиха, че редуцират работното време в някои от заводите си, защото автомобилната промишленост по целия свят продължава да страдат от дефицита на полупроводникови чипове.

Възстановяването от коронавирусната пандемия и усложненията при доставките на чипове, дърводобивен материал и други първични материали покачват цените. Това накара институтът Ifo да предвижда, че инфлацията в Германия ще скочи до 2,6% тази година след едва повишаване с 0,6% през 2020 година, преди обаче да се забави до 1,9% през 2022 година

Според последния отчет мощното възобновяване евентуално ще докара до усилване на вътрешното търсене и респективно на вноса, който се чака да надмине износа през 2021 и 2022 година.

Това от своя страна ще помогне да се понижи огромния остатък по настоящата сметка на Германия до 5,8% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година и до 4,9% през 2022 година, което ще го сведе под индикативния предел на Европейския съюз от 6% за първи път от доста години, сподели водещият немски институт.

Новата прогноза на Ifo за напредък на немската стопанска система е по-малко оптимистична от тази на Бундесбанк, съгласно която Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,7% през тази година и с 5,2% през идната година.

За разлика от Бундесбанк обаче, институтът Ifo чака разноските на семействата да бъдат в по-малка поддръжка за икономическия напредък, защото доста консуматори е малко евентуално да похарчат всички спестявания, насъбрани по време на противоепидемичните локдауни, означи Тимо Волмерсхайзер.

Институтът Ifo предвижда, че равнището на немската безработица ще доближи 5,8% през 2021 година и ще намалее до 5,2% идната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР