Германската годишна инфлация се ускори през март до 40-годишен връх

...
Германската годишна инфлация се ускори през март до 40-годишен връх
Коментари Харесай

Ускоряване на германската инфлация през март до 40-годишен връх от 7,3%



Германската годишна инфлация се форсира през март до 40-годишен връх от 7,3% предвид на внезапното повишаване на природния газ и на минералните петролни артикули след съветската инвазия в Украйна, демонстрират предварителни данни на немската публична статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през март набъбна с 2,5% по отношение на предходния месец, до момента в който инфлацията на годишна база се форсира до 7,3% от 5,1% през февруари, достигайки най-високо равнище от есента на 1981 година, когато също имаше растеж на цените на минералните петролни артикули вследствие на първата война в Персийския залив.

Графика на месечната инфлация в Германия (спрямо година по-рано)



След началото на съветската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни артикули още веднъж се усилиха доста и оказаха доста въздействие върху високия ритъм на инфлация. Допълнителни фактори за растящата инфлация през настоящия месец бяха и проблемите с веригите на доставки, породени от коронавирусната пандемия, както и забележителното нарастване на цените на енергийните артикули нагоре по веригата на икономическия развой, показва Destatis.

Основният прогресивен напън върху инфлацията пристигна от енергийните артикули, чийто цени скочиха през март на годишна база с 39,5%, на храните се покачиха с 6,2%, до момента в който цените на услугите - с 2,8 на 100.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) набъбна през март с 0,9% по отношение на февруари, като растежът ѝ на годишна база се форсира до 7,6% от 5,5% месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР