Германска издателска къща обяви, че ще изтегли две от книгите

...
Германска издателска къща обяви, че ще изтегли две от книгите
Коментари Харесай

Изтеглят две известни книги от пазара

Германска издателска къща разгласи, че ще изтегли две от книгите си за Винету от пазара, откакто получи обвинявания в расизъм и културна апроприация, пише Площад Славейков.

" Рейвънсбургер Ферлаг “, водещ издател на детски издания в германоезичния свят, се отхвърля от индианския воин и обмисля дали въобще ще разгласява нови заглавия за този воин в бъдеще, излиза наяве от изявление.

Проблемна се оказала книгата " Младият водач Винету “, която се базира на персонажите на Карл Май и споделя историята на Винету – наследник на вожда на племето.

Когато народът му изпада в неволя, момчето би трябвало да потвърди смелостта си и да се насочи на рисково странствуване дружно със сестра си и градското момче Том, гласи синопсисът, публикуван от " Рейвънсбургер “.

Изданието, въодушевено от нов немски филм със същото заглавие, към този момент е изтеглено от пазара и мъчно може да се откри.

Същата орис е сполетяла и още една книга за Винету, албум със стикери и пъзел, отдаден на екранизацията от август тази година.

Романите са адресирани към деца над 7 години и за хора, които занапред учат езика, само че разпалиха развълнуван спор онлайн – някои настояват, че романите за Винету популяризират расистки стандарти от времето на колониализма.

Други настояват, че методът, по който е изобразено индианското население, е културна апроприация. Карл Май, основател на романите за Винету, се счита за един от най-успешните създатели в немскоезичния свят, съдейки по продажбите на творчеството му.

От книгите му, в началото оповестени като серийни новели във вестници и брошури, са продадени над 200 млн. бройки, преведени са на над 40 езика, в това число и на български.

Историите са толкоз пленителни, че изпадат от ситото на нацистката власт, несъгласие на идеологията им, че арийците са най-чистата раса. Твърди се, че даже Адолф Хитлер им е бил обожател, отбелязва " Гардиън “.

Решението за евакуиране на книгите раздели публичното мнение в Германия. Тези, които го поддържат, разясниха, че изобразяването на Северна Америка като идилично място, в което колониалисти и коренното население съжителстват заедно е " неистина, която изцяло изключва геноцида над индианците, несправедливото заграбване на тяхната земя от белите заселници и унищожаването на естествения им хабитат “, написа " Ди Цайт “ в резюме на причините.

Таблоидът " Билд “ прикани за връщането на книгите на пазара, базирайки се на " политкоректната нервност “ като причина за " изгарянето на воин от детството ни на кладата “.

Клеменс Майер, шеф на издателството, разяснява, че книгите би трябвало да се преглеждат през вероятността на историческата действителност, вместо да изобразяват " романтизирана картина с голям брой клишета “.

" Нямахме желание да нараним възприятията на хората с тези заглавия. Нашите редактори си отнасят доста деликатно към тематики като разнообразието и културното заграбване “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР