Германска делегация, водена от председателя на парламентарната група на ЕНП

...
Германска делегация, водена от председателя на парламентарната група на ЕНП
Коментари Харесай

Вебер: България може да бъде модел за подражание за успешен граничен контрол

Германска делегация, водена от ръководителя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, посети Регионална дирекция „ Гранична полиция “ – Бургас и регионите на Малко Търново и Резово.

 „ Всичко, което видяхме в последните 3 години, потвърждава, че страната ви може да обезпечава граничния надзор и да опазва външните граници на Европейски Съюз. Това е посланието ми и към другите страни в Европа, че България прави страхотна работа по запазване на границата. моето усещане е, че България може да е модел за останалите страни в Европейски Съюз, че може да се обезпечава един сполучлив граничен надзор “, съобщи още ръководителят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.


Според Манфред Вебер страната ни извършва всички условия за присъединение към Шенген, даже „ по-добре от други страни “.
„ Тези, които са леко скептични за присъединението, ще им кажа да не приказват единствено теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата “, добави още Вебер.

Минахме цялата граница, първо с вертолета, след това с коли, искахме господин Вебер персонално да види от близко и да се запознае с всичко това, което ние вършим, с цел да има по-голяма сигурност както за нашите, по този начин и за всички европейски жители. Радвам се, че оценката за нашите старания е толкоз висока, тъй като това е и оценка за спазените от страната ни обещания, съобщи министър Валентин Радев.
Той посочи, че ситуацията по границата е умерено, само че постоянно има евентуална заплаха и ние сме подготвени за възможни промени. Затова продължаваме – 85 % от тези 160 млн. евро са контрактувани, остава една дребна част за надграждане на физическото оборудване с спомагателни камери, датчици и всичко останало, което е належащо. И това като създадем сме предпазени от тази евентуална заплаха, разясни министър Радев.

Германска делегация, водена от Манфред Вебер, ръководител на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, дружно с премиера Бойко Борисов инспектираха границата ни с Турция при устието на р. Резовска на Черно море, като направиха обход по пътя край построеното инженерно оборудване. Заедно с тях бяха вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.





Преди това, придружаван от министър Валентин Радев и шефа на Групово дело „ Гранична полиция “ гл.комисар Светлан Кичиков, Манфред Вебер посети Черноморския граничен координационен и информативен център в Бургас. На място немската делегация се срещна с отговорностите и работата на центъра, системите за наблюдаване, взаимоотношението и съдействието с партньорски служби на национално, районно и европейско равнище. Гостите бяха осведомени и за сполучливото присъединяване на чиновници от РДГП – Бургас в интервенции, координирани от Европейската работа за гранична и брегова защита.



С хеликоптер на гранична полиция бе осъществено облитане на огромен периметър от инженерното оборудване на българо-турската граница. Германската делегация посети и ГПУ – Малко Търново, където се срещна и с работата на локалния координационен център /ЛКЦ/.



Граничното полицейско ръководство Малко Търново е с най-голямата зона за отговорност в РДГП – 141 км държавна граница, от които 31 км сухоземна и 110 км речна – по реките Резовска и Делийска. Координационният център е част от интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница. Той обезпечава доста преимущество на граничните дежурства при противопоставяне на незаконната миграция. След построяването и въвеждането на интегрираната система за видеонаблюдение, дружно с останалите сложни ограничения, успеваемостта на граничния надзор е доста увеличена, а миграционният напън сензитивно е понижен.

     Борисов и Манфред Вебер инспектират защитата на българо-турската граница Борисов и Манфред Вебер инспектират защитата на българо-турската граница
След Созопол министър председателят дойде в Резово, където сега, дружно с ръководителя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер инспектират защитата...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР