Германия ще затвори трите си оставащи атомни електроцентрали в събота,

...
Германия ще затвори трите си оставащи атомни електроцентрали в събота,
Коментари Харесай

Германия изключва последните си 3 АЕЦ-а в събота

Германия ще затвори трите си оставащи атомни електроцентрали в събота, разчитайки, че може да извърши зелените си упоритости без атомна сила макар енергийната рецесия, породена от войната в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес, цитира БНР.

Облакът от бяла пара, който се издига от 1989 година над реката в Некарвестхайм, покрай Щутгарт, скоро ще остане отдалечен спомен, както и комплексът " Изар 2 " в Бавария, и АЕЦ " Емсланд " на север.

Във време, когато доста западни страни усилват нуклеарната сила в прехода си към по-екологични енергийни източници, най-голямата стопанска система в Европа уверено се придържа към проектите си, макар че не всички са съгласни.

От 2002 година насам Германия желае последователно да се откаже от нуклеарната сила, само че решението бе ускорено от някогашния канцлер Ангела Меркел през 2011 година след повредата във Фукушима в Япония.

Фукушима сподели, че " даже във високотехнологична страна като Япония рисковете от нуклеарната сила не могат да бъдат безвредно следени ", сподели Меркел тогава.

Решението за излизане бе известно в страна с мощно придвижване против атомната сила, а то бе подхранвано от страхове от спор като Студената война и бедствия като Чернобил.

Но нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година заплаши да провали проектите, поставяйки завършек на евтиния съветски газ и хвърляйки страната в невиждана енергийна рецесия.

" Няма смисъл от връщане обратно "

Само няколко месеца преди последните три останали централи в Германия да бъдат изключени на 31 декември 2022 година, публичното мнение стартира да се обръща.

" При високите цени на силата и горещата тематика за изменението на климата, несъмнено, имаше апели за разширение на електроцентралите ", сподели Йохен Винклер, кмет на Некарвестхайм.

Правителството на канцлера Олаф Шолц, което включва Зелените, които са изрично срещу атомната сила, се съгласи да удължи живота на централите до 15 април.

" Можеше да има нова полемика, в случай че зимата беше по-трудна, в случай че имаше спирания на електрозахранването и дефицит на газ. Но имахме зима без прекалено много проблеми “, с помощта на ускорения импорт на полутечен природен газ, сподели Винклер.

Некарвестхайм има към 4000 поданици, като над 150 от тях работят в централата, само че Винклер е метафизичен надъхан към решението.

" Колелото към този момент е завъртяно прекалено много " и няма смисъл " да се връщаме обратно " и да обръщаме процеса, сподели той.

От 2003 година насам в Германия са затворени шестнадесет реактора.

Трите последни централи са обезпечили 6% от силата на Германия предходната година, спрямо 30,8% от всички нуклеарни централи през 1997 година

Междувременно Германия е произвела 46% от силата си от възобновими източници през 2022 година по отношение на по-малко от 25 на 100 преди десетилетие.

Амбициозни енергийни цели

Сегашният ритъм на прогрес във връзка с възобновимите енергийни източници обаче няма да е задоволителен за Германия, с цел да реализира личните си цели, поради което недоволстват бранителите на екологичните акции.

Тези цели " са амбициозни и без последователното прекъсване на нуклеарната сила – и всякога, когато се лишаваме от софтуерна алтернатива, вършим нещата по-трудни ", сподели Георг Захман, енергиен експерт в основания в Брюксел мозъчен концерн " Брюгел " (Bruegel).

Уравнението е още по-сложно, като се има поради задачата за затваряне на всички въглищни електроцентрали в страната до 2038 година, като първата вълна от затваряния е планувана за 2030 година

Въглищата към момента съставляват една трета от производството на електрическа енергия в Германия, с нарастване от 8% предходната година, с цел да се компенсира загубата на съветския газ, откакто Москва спря доставките в отговор на западните наказания поради нашествието в Украйна.

Страната ще би трябвало да конфигурира " четири до пет вятърни турбини дневно " през идващите няколко години, с цел да посрещне потребностите си, предизвести Шолц - сложна задача, като се има поради, че предходната година са конфигурирани единствено 551.

Германия също така би трябвало да удвои скоростта, с която конфигурира фотоволтаично съоръжение, съгласно мозъчния концерн " Агора енергиевенде " (Agora Energiewende).

През последните месеци бяха признати редица регулаторни облекчения в опит да се ускорят процесите на обмисляне.

Планирането и утвърждението на план за вятърна сила сега лишава приблизително четири до пет години, съгласно индустриалната асоциация BWE. Дори съкращаването на това с една или две години би било " забележителна стъпка напред ", споделя тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР