Германия се споразумя с Катар да получава два милиона тона

...
Германия се споразумя с Катар да получава два милиона тона
Коментари Харесай

Германия подписа 15-годишен договор за втечнен газ с Катар, но повод за голяма радост няма

Германия се споразумя с Катар да получава два милиона тона полутечен природен газ годишно. Сделката е сред катарската страна и компанията ConocoPhillips, като забавното е, че самите германците отсъстват, отблязва " Шпигел " в собствен просторен материал по тематиката.

На публикуваните фотоси от Доха, столицата на Катар, се виждат двама мъже на междинна възраст - Райън Ланс, началник на американската енергийна компания ConocoPhillips и Саад Шерида ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар. На фотостената зад тях е изписан предметът на преди малко подписания контракт: „ Споразумение за закупуване на полутечен газ от North Field и North Field South за Германия. “

В продължение на 15 години газовите шейхове ще обезпечават на мултинационалните компании на Съединени американски щати своята суровина, охладена до минус 162 градуса - два милиона полутечен газ годишно. ConocoPhillips е компанията, която ръководи веригата бензиностанции JET в Германия, и която в бъдеще ще доставя втечнения природен газ до LNG терминал в Брунсбютел. Към днешна дата този терминл към момента не съществува. Германия сега строи общо три такива. Според оповестената информация доставките би трябвало да стартират чак през 2026 година и да продължат до 2041 година

В Германия не са във екстаз от договорката, тъй като и на бизнеса, и на битовите потребителите им би трябвало газ още тази зима. До 2041 година Германия е поела ангажимент да се е сбогувала с изкопаемия природен газ.

„ Тази договорка не оказва помощ на Германия в актуалната рецесия. Вместо това, основава нова дълготрайна взаимозависимост от Катар – към този момент и от изкопаемия природен газ. Как това е съвместимо с задачата за декарбонизиране на нашата стопанска система? “, цитира " Шпиглел " еколога Саша Мюлер-Крайнер.

В политическия набор мненията са по-позитивни, въпреки не толкоз единни. Матиас Мирш от социал-демократите, който е заместник-председателят на парламентарната група на SPD с сектор енергетиката, околната среда и опазването на климата споделя, че договорката с Катар е „ добра вест за нашата сигурност на доставките. “ И още: „ Диверсифицирането на енергийния ни микс, редом с увеличението на ресурса ни за възобновими енергийни източници, е верният метод за развиване. “

„ Газовата договорка с Катар ясно демонстрира какъв брой сме подвластни от страни, които не споделят нашите полезности “, споделя енергийният специалист на FDP Майкъл Крус - партията също е част от управляващта коалиция. „ Важно в да укрепим енергийния суверенитет на Германия посредством лично произвеждане на газ. Германия би трябвало да насърчи добива на шистов газ, с цел да стане по-независима. “

Лидерът на Зелената партия Катарина Дрьоге счита, че договорката с Катар е кардинално вярна. „ Срокът обаче в действителност е прекомерно дълъг “, споделя тя. Според някои отзиви подписаното партньорство отива прекомерно надалеч във времето и слага под въпрос цялостния проект на Германия до 2045 година да стане климатично неутрална.

Генералният управител на Федералната асоциация за ръководство на силата и водите (анология на българския КЕВР) прави оценка по-положително съглашението: „ Всяка спомагателна оферта покачва сигурността на доставките “, споделя Керстин Андреае. " Дългосрочните контракти за доставка стабилизират цялостната енергийна система. В това отношение както частните, по този начин и промишлените консуматори на газ ще се възползват от новите дълготрайни контракти.

Тази договорка, сама по себе си, не е даже и покрай подсигуряването на доставките, нужни на Германия.

През последните няколко месеца представители на федералното държавно управление пътуваха няколко пъти до Персийския залив, в това число канцлерът Олаф Шолц (SPD) и министърът на стопанската система Робърт Хабек (Зелените), напомня немското издание.

На пръв взор наподобява необичайно, че ConocoPhillips, а не немски снабдител, подписва първия огромен дълготраен контракт за доставка на полутечен газ за федералната република. Американците обаче са директно ангажирани с разширението на производството в гигантското северно находище на Катар.

Договорените два милиона тона полутечен природен газ годишно от 2026 година подхождат на съвсем 2,8 милиарда кубически метра природен газ - или към три % от потреблението на Германия. За съпоставяне през 2021 година Русия доставя на Германия към 16 пъти повече природен газ.

" Тази договорка няма да е от голяма важност за идващите няколко години, нито може да се каже, че е Gamechanger - казусът е дребният ѝ размер " е мнението на Ханс Кьониг, самостоятелен енерегиен съветник. Според него договорът е скъп поради диферсификацията на доставките, която обезпечава. Очевидно е, че във връзка с втечнения газ Германия ще е подвластна от Съединени американски щати, само че е добре да има разнообразни снабдители ", споделя Кьониг.

Интересно е дали Германия ще си научи урока, откакто толкоз години следваше политика, съгласно която до момента в който правиш бизнес с някого, връзките ти с него ще са положителни и той няма да им интерес да ги нарушава. Войната в Украйна опроверга този прагматизъм, заложен от ръководството на Ангела Меркел, а животът я смъкна от политическата сцена. Колкото до обстановката с диверсификацията, сега тя не е по никакъв начин лесна, тъй като даже и огромни експортьори на природен газ като Катар, към този момент са дали обещание експорта си за години напред на азиатски страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР