Германия разполага с “много, много милиарди” евро за противодействие на

...
Германия разполага с “много, много милиарди” евро за противодействие на
Коментари Харесай

Германия разполагала с "много, много милиарди", но...

Германия разполага с “много, доста милиарди” евро за противопоставяне на възможна икономическа рецесия в Европа, сподели във вторник немският финансов министър Олаф Шолц, като означи, че годините на благоразумна фискална политика и бюджетни остатъци са спомогнали страната да се приготви за деяние.

В тирада в Бундестага при откриването на дебата по отношение на бюджета за 2020 година господин Шолц съобщи, че рационалното ръководство на обществените финанси от страна на немското държавното управление е “поставило основите за деяние при сложна икономическа ситуация”.

“От основно значение е, че в случай че в Германия и Европа фактически настъпи икономическа рецесия, с помощта на нашите постоянни финанси ние ще можем да є се противопоставим с доста, доста милиарди”, сподели той. “Това е Кейнсианска стопанска система в деяние, това е дейна антикризисна политика.”

Изказването съответствува с миг, когато Берлин е под възходящ напън да се откаже от по този начин наречената политика “schwarze Null” или “черна нула”, включваща прецизно съблюдаване на уравновесени бюджети и възпиране от нови заеми.

Правителството на Ангела Меркел поддържа бюджетен остатък от 2014 година, само че от ден на ден икономисти упорстват тя да смени курса. Според тях Берлин би трябвало да се възползва от исторически ниските лихви, с цел да заема повече средства и да влага в инфраструктура.

Чуждестранните държавни управления също поддържат концепцията. Eдин от водещите индустриалци в страната също причисли глас към критиците на мантрата за “черната нула”. Джо Кайзер, основен изпълнителен шеф на инженерния колос Siemens, съобщи, че е резонно да се попита за какво немската страна не влага повече “в миг, в който се заплаща, с цел да вземаш повече капитал”. “Това е въпрос, на който би трябвало си отговорим”, добави той.

Но Шолц, който се кандидатира за водач на лявоцентристката Социалдемократическата партия, отбрани позицията си във вторник, като означи, че макар уговорката към уравновесените бюджети и въздържането от нов дълг, държавното управление се възползва от ниските лихви, следвайки “експанзивен бюджет и дейна капиталова политика”.

Той добави, че заложените държавни вложения в бюджета за идната година са близо 40 милиарда евро, “най-високата сума отдавна насам” и че в случай че темпът се резервира, държавното управление ще влага 400 милиарда евро през идващото десетилетие, освен това без да се поема нов дълг, което е същинско достижение. Инвестициите ще се влеят в най-много в обществени жилища, учебни заведения, детски градини и инфраструктура.

Бюджетът на Германия за 2020 година планува разноски от 359,9 милиарда евро, което съставлява нарастване от 1% по отношение на 2018 година

Но проектът за разноските пропуща нещо доста значително. По-късно този месец немското държавно управление ще показа огромен пакет ограничения, ориентирани към реализиране на задачите на страната за понижаване на въглеродните излъчвания към 2030 година Спорно е дали Берлин ще успее да приложи тези ограничения, без да наруши “черната нула”.

Шолц призна, че държавното управление е под огромен напън да излезе с упорит дневен ред по отношение на климатичните промени. “Трябва да действаме, това чакат гласоподавателите от нас”, сподели той пред депутатите. “Не можем просто да продължаваме както досега”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР