Германия предприема мерки срещу неонацистката секта Artgemeinschaft за насочване към деца

...
Германия забрани крайнодясната секта Artgemeinschaft за разпространение на нацистка идеология
Коментари Харесай

Германия забрани крайнодясната секта Artgemeinschaft за разпространение на нацистка идеология сред деца и младежи.

Министърът на вътрешните работи на страната нарече групата "дълбоко расистка и антисемитска" и каза, че се опитва "да създаде нови врагове на конституцията".

Artgemeinschaft използва литература и културни събития от нацистката ера, за да разпространява своята идеология.

Полицията е обискира десетки домове и офиси, свързани с групата, в 12 германски провинции.

"Това е още един тежък удар срещу десния екстремизъм и срещу интелектуалните подпалвачи, които продължават да разпространява нацистки идеологии до ден днешен“, каза германският вътрешен министър Нанси Фейзер.

Artgemeinschaft грубо се превежда като „расова общност“ и според вътрешното министерство е имало около 150 членове.

Министерството каза, че групата е давала инструкции на членовете си как да избират партньори със северно или централноевропейско потекло, в съответствие с тяхната идеология за „расов запазване".

Сектата също така управляваше онлайн книжарница и редовно провеждаше културни събития, които привличаха до няколкостотин души. Тя описва себе си като „най-голямата езическа общност в Германия“.

Властите казват, че групата е използвала това прикритие на „псевдорелигиозни германски вярвания, за да разпространява своя мироглед, който нарушава човешките достойнство".

Забраната включва и уебсайта на сектата, нейните публикации и Familienwerk, друга асоциация, свързана с нея.

Германия миналата седмица забрани Hammerskins, друга неонацистка група, която беше известна с ролята си в организирането на крайнодесни концерти и продажбата на расистка музика.

Hammerskins, основана в САЩ в края на 80-те години на миналия век, беше последната голяма дясна организация на скинхедс в Германия, след като друга група, Blood and Honour, беше забранена през 2000 г.

Беше силно замесен в създаването на неонацистки музикални лейбъли, продажба на антисемитски записи и организиране на тайни музикални събития.

"Десният екстремизъм много лица“, каза министърът на вътрешните работи на Германия, добавяйки, че Артгемайншафт е действал различно от Хамерскинс, но е бил „не по-малко опасен“. нацистки групи. Той изигра ключова роля в свързването на различни крайнодесни и неонацистки групи в Германия, каза г-жа Фейзер.

Щефан Ернст, човекът, който уби виден регионален политик Валтер Любке през 2019 г. при стрелба, мотивирана от „расизъм и ксенофобия“, е бил член на групата, според германското разузнаване.

Германските медии също съобщават за членове на групата имаше връзки с Ралф Волебен, неонацист, който беше осъден за подкрепа на членове на прословута клетка, извършила 10 убийства на расова основа в Германия.

вътрешната разузнавателна агенция изчислява, че има 38 800 души, активни в дясната екстремистка сцена в страната, като повече от една трета от тях се считат за „потенциално насилствени“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР