Германия предотврати заплахата от рецесия през третото тримесечие с неочакван

...
Германия предотврати заплахата от рецесия през третото тримесечие с неочакван
Коментари Харесай

„Има живот в старото куче“: Най-голямата икономика в Европа неочаквано нарасна

Германия предотврати опасността от криза през третото тримесечие с непредвиден напредък, демонстрират формалните статистически данни от петък. Индикаторите обаче сочат още по-висока инфлация, провокирана от мъчителното отдалечаване от съветската сила в най-голямата стопанска система в Европа.

Брутният вътрешен артикул се е нараснал с 0.3% по отношение на предходното тримесечие съгласно сезонно изгладените данни, заяви федералната статистическа работа. Проучване на Reuters предвиждаше стесняване от 0.2%.

Германската стопанска система се задържа макар сложните световни стопански условия с продължаващата пандемия, нарушените вериги за доставки, растящите цени и войната в Украйна “, се споделя в изказване на статистическата работа.

Икономическото произвеждане през третото тримесечие се движи основно от частните потребителски разноски. През предходното тримесечие немската стопанска система означи лек растеж от 0.1% на тримесечна база.

На годишна база Брутният вътрешен продукт набъбна с 1.2% през третото тримесечие, като също надмина прогнозата на анализаторите за напредък от 0.8%.

Германската стопанска система резервира главата си над водата. Или казано по различен метод: към момента има живот в остарялото куче “, сподели основният стопански шеф на VP Bank Томас Гитцел.

Той предизвести, че все пак тежестта за идващите тримесечия е голяма и днешните данни единствено отсрочват идването на рецесията в Германия и еврозоната.

Енергийното опълчване с Русия докара до спираловидно повишаване на цените на силата, тласкайки инфлацията до 25-годишен връх през септември от 10.9%. Същевременно това подхранва опасенията за евентуален дефицит на газ тази зима, макар че хранилищата са запълнени до близо 100% от потенциала си.

В последната си прогноза държавното управление очерта напредък от 1.4% тази година и спад от 0.4% през 2023-а.

Сега е евентуално рецесията да удари през зимата, само че може да не е толкоз тежка, колкото се опасявахме в началото “, сподели Йенс-Оливер Никлаш от банката LBBW.

Той сведе шоковия напредък през третото тримесечие до края на рестриктивните мерки за намаляване на пандемията и ограниченията за облекчение, въведени през лятото.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР