Германия непряко критикува алианса БРИКС, че се възползва от санкциите,

...
Германия непряко критикува алианса БРИКС, че се възползва от санкциите,
Коментари Харесай

БРИКС: Как страните членки печелят от санкциите срещу Русия

Германия непряко подлага на критика алианса БРИКС, че се възползва от глобите, наложени от Съединени американски щати на Русия, като се доставя със недопечен нефт на преференциални цени.

Администрацията на Байдън наложи тези наказания в отговор на войната и нашествието на Русия в Украйна, като задачата беше да се отслаби съветската стопанска система и да се постави завършек на спора.

Въпреки че глобите не разрешават на страните да купуват нефт от Русия, страната на Путин съумя да ги заобиколи, като продаде нефт на Саудитска Арабия и Китай, които са членове на БРИКС. Забележително е, че тези покупко-продажби с нефт бяха осъществени с китайски юан, а не с американски $.

Саудитска Арабия улесни прехвърлянето на съветски нефт към Европа, а Китай продаде петрола на Индия. Индийското държавно управление избра да заплати за петрола в китайски юани, като по този метод на процедура избегна американския $.

Причината, заради която страните от БРИКС се доставят с нефт от Русия макар глобите на Съединени американски щати, е, че петролът се предлага на преференциални цени. Например Индия спести $7 милиарда, като употребява китайския юан и заобиколи американския $ при закупуването на нефт.

Този метод освен е от изгода за страните от БРИКС, защото получават нефт на по-ниски цени, само че и спомага за стабилизирането на съветската стопанска система посредством заобикаляне на западните наказания.

Роберт Хабек, вицеканцлерът и министър на стопанската система на Германия изрази угриженост по отношение на това, че страните от БРИКС се възползват от глобите на Съединени американски щати, с цел да купуват съветски нефт на по-ниски цени. Той акцентира, че задачата на глобите не е да се даде опция на страните да се възползват от обстановката, а по-скоро да се наложи ценови таван на покупките на нефт.

Хабек направи тези забележки на Индо-германския бизнес конгрес преди идната среща на върха на БРИКС в Южна Африка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР