Индийският регулаторен орган за ценни книжа предложи на различни надзорни

...
Индийският регулаторен орган за ценни книжа предложи на различни надзорни
Коментари Харесай

Регулаторът на ценни книжа в Индия готов да надзирава крипто пазарите

Индийският регулаторен орган за скъпи бумаги предложи на разнообразни надзорни органи да следят търговията с криптовалути, което демонстрира евентуална смяна към разрешаване на частни виртуални активи в страната.

Това предложение на Съвета за скъпи бумаги и тържища на Индия (SEBI) бележи отклоняване от позицията на Резервната банка на Индия (РБИ), която преглежда частните цифрови валути като макроикономическа опасност, съгласно документи, прегледани от Reuters.

Позициите и на SEBI, и на РБИ са били показани на държавен комитет, претрупан със задачата да създаде рекомендации за политиката на Министерството на финансите. Гледната точка на SEBI, която не е била оповестена по-рано, контрастира с исторически строгия метод на Индия към криптовалутите. През 2018 година РБИ забрани на банките и финансовите институции да се занимават с крипто транзакции – решение, което по-късно бе анулирано от Върховния съд.

През 2021 година индийското държавно управление изготви законопроект за възбрана на частните криптовалути, макар че законопроектът не бе признат. По време на своето председателство на Г-20 през 2022 година Индия се застъпи за световна регулаторна рамка за тези активи.

Въпреки продължаващата поддръжка на RBI за възбраната на постоянните монети, източници, осведомени с полемиките на комисията, показаха, че отчетът може да бъде финализиран до юни.

Препоръките на SEBI към държавната група допускат, че голям брой регулатори следва да следят съответни действия, свързани с крипто, в границите на своите юрисдикции, вместо да има един общ регулатор за цифровите активи. SEBI предложи, че би могъл да контролира криптовалутите, категоризирани като скъпи бумаги, да управлява първичните предлагания на монети (ICO) и да издава лицензи за артикули, свързани с финансовия пазар. Този метод е сходен на системата в Съединени американски щати, където Комисията по скъпи бумаги и тържища следи токените и крипто тържищата, класифицирани като скъпи бумаги.

За криптоактивите, обезпечени с фиатни валути, SEBI предложи Резервната банка на Индия да работи като регулатор. Освен това Индийският орган за контролиране и развиване на застраховането (IRDAI) и Органът за контролиране и развиване на пенсионните фондове (PFRDA) биха могли да ръководят надлежно виртуални активи, свързани със застраховането и пенсиите. SEBI също по този начин предложи жалбите на вложителите в търговията с криптовалути да се прегледат според индийския Закон за отбрана на потребителите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР