Германия не трябва да пречи на военната подкрепа, оказвана на

...
Германия не трябва да пречи на военната подкрепа, оказвана на
Коментари Харесай

Берлин няма да спира Полша за доставката на танкове Леопард за Киев

Германия не би трябвало да пречи на военната поддръжка, оказвана на Украйна от други страни, сподели вицеканцлерът Роберт Хабек, отговаряйки на въпрос на публицист за желанието на Полша да съобщи на Украйна немски танкове " Леопард ", оповестява Руската работа на Би Би Си.

Преди ден, по време на посещаване в Лвов, полският президент Анджей Дуда разгласи проектите на Варшава да трансферира 14 немски танка " Леопард ", които са на въоръжение в полската войска, в границите на интернационалната коалиция за потребностите на въоръжените сили на Украйна.

Съгласно изискванията за доставка на танкове, тяхното прекачване или препродажба на трети страни е невероятно без авансово утвърждение от Берлин. Ето за какво Киев постави обилни дипломатически старания, с цел да убеди немското управление да утвърди този тип военна помощ.

В четвъртък въпрос по отношение на полската самодейност беше заложен непосредствено на немския вицеканцлер, който отговори, че не вижда проблем в прехвърлянето на танковете на Киев.

" Германия не би трябвало да пречи на други страни, които вземат решения в поддръжка на Украйна ", сподели Роберт Хабек. " Независимо какви решения взема самата Германия. "

По-късно министърът на защитата на Германия Кристин Ламбрехт съобщи, че Берлин ще се опита да трансферира обещаните бойни машини на пехотата " Мардер " в Украйна преди края на първото тримесечие на тази година.

" Ще се уверим, че 40 машини " Мардер " и квалифицираните за потреблението им украински военни ще бъдат изпратени в Украйна до края на първото тримесечие ", сподели тя на конференция в четвъртък.

Що се отнася до опцията за прекачване на тежки танкове " Леопард " в Украйна, съгласно Ламбрехт германското държавно управление към момента не е взело решение по този въпрос. Министърът още веднъж съобщи, че Германия не има намерение да подхваща едностранни стъпки в доставката на оръжия за Киев.

През последните месеци украинските управляващи неведнъж се обръщаха към Германия с искане за доставка на танкове " Леопард ", което, съгласно Киев, може да окаже доста въздействие върху хода на военните дейности. Канцлерът Олаф Шолц обаче съобщи, че по този въпрос Берлин ще работи единствено в съгласуваност със своите съдружници, имайки поради преди всичко Съединените щати.

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно произвеждане. В сряда стана известно, че Полша е подготвена да трансферира на Украйна танковете " Леопард ", които са на въоръжение в полската войска. В същото време Лондон разгласи проекти за прекачване на танкове " Чалънджър ", а Вашингтон разгласи готовността си да изпрати бойни машини на пехотата " Брадли ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР