Германия например не е напълно дееспособна, защото след изборите на

...
Германия например не е напълно дееспособна, защото след изборите на
Коментари Харесай

Пред ЕС има цял куп парливи проблеми - Турция, Брекзитът и мигрантите


Германия да вземем за пример не е изцяло дееспособна, тъй като след изборите на 24 септември към момента няма формирано ново държавно управление. Подобен проблем има и Австрия, където към този момент се знае името на бъдещия канцлер - Себастиан Курц, само че не и на партията, с която ще сформира съдружен кабинет. А това може да се проточи с месеци. Ситуацията в Австрия е дотолкоз от голяма важност, доколкото евроскептичните държавни управления на някои източноевропейски страни се надяват националистите да влязат в ръководството на страната. Ако това стане, предпочитани за Европейски Съюз могат да се окажат въпроси като прекъсването на миграцията и по-добрата отбрана на европейските граници. Преразпределянето на бежанците на квотен принцип тогава вероятно ще бъде дефинитивно изоставено. Но има и други проблеми, които Европейски Съюз би трябвало да прегледа на днешната си среща на върха, и които вероятно ще бъдат отсрочени за по-късно. Ето единствено някои от по-важните:

Брекзит

27-те страни в Европейски Съюз ще би трябвало за следващ път да покажат на английската премиерка Мей, че без прогрес по въпросите за английския дълг, за правата на европейските жители, живеещи на Острова и границата със Северна Ирландия, няма да има никакви договаряния за бъдещите търговски и политически връзки с Лондон. Британците пък упорстват Европейски Съюз да промени своята тактика на преговаряне. Това обаче няма да стане. Бързо решение на проблемите не се обрисува.

Миграция

Най-вече източноевропейските страни стачкуват против преразпределянето на бежанците на квотен принцип. Единство в мненията царува единствено по въпроса, че миграцията от Близкия изток и Африка би трябвало да бъде спряна по опция напълно. Тъй като някои страни като да вземем за пример Германия са на мнение, че външните граници на общността не са добре предпазени, те вкараха надзор и по вътрешните граници на Шенгенското пространство - нещо, които би трябвало да е позволено единствено по изключение. Затова Еврокомисията вероятно ще предложи инспекциите за идентичност да бъдат вероятни за по-дълъг интервал и освен в изключителни случаи. А съответни решения на Европейски Съюз по процедурите за предоставяне на леговище могат да се чакат най-рано през юни 2018.

Реформи

Френският президент Макрон и Еврокомисията оказват напън за промени. Те желаят финансовата и икономическа политика на 27-те страни в бъдеще да бъдат по-тясно обвързани. Германия и някои северни страни гледат на този жанр оферти скептично. Оспорвана е и концепцията за „ Европа на другите скорости". Тя планува усилване на съдействието единствено сред тези страни, които го желаят. Те ще бъдат нещо като „ мотор на промените “. Останалите ще ги следват по-бавно. Но таман тези държавни управления, които клеймят Брюксел за това, че им отнемал правото на независими решения, са срещу тази концепция. Например полското. Чехия, Унгария и Словакия също желаят да са част от значимите планове на Европейски Съюз, само че и да могат да им поставят спирачка, когато пожелаят. Конкретни решения по тези тематики се чакат едвам през юни идната година.

Дигитализация

Всички европейски страни виждат потребността от дигитализиране на стопанската система и вложение на повече средства за тази цел. Но единството е единствено дотук. Когато стане дума за това по какъв начин да вземем за пример да се таксуват с налози стоките и услугите в интернет, обособените страни имат разнообразни визии. Решения по този въпрос могат да се чакат най-рано през декември.

Принципите на правовата страна

Еврокомисията е завела процедура за нарушение на европейските контракти против Полша, заради това, че страната отхвърля да извърши решения на Европейски Съюз за преразпределението на бежанците, без значение, че тези решения са били взети с болшинство. Подобно държание, съгласно еврокомисаря Франс Тимерманс, разклаща устоите на целия Европейски Съюз. Европейска комисия би могла да заведе против Полша и процедура по член 7 от европейските контракти – нещо, което не е било правено в никакъв случай до момента. Член 7 би разрешил на Европейски Съюз даже да отнеме правото на глас на Полша и на процедура да приключи участието на страната в Европейски Съюз. Съмнително е дали измежду държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз ще има болшинство, което да поддържа сходен метод. В противоположен случай решаването на този въпрос ще се отсрочи за декември 2017 или за март и юни 2018.

Иранската договорка

Държавите от Европейски Съюз са единомислещи във връзка с атомното съглашение с Иран – те считат, че то би трябвало да бъде спазвано и отсега нататък. Европейците гледат сериозно на последните изяви на американския президент Доналд Тръмп по този въпрос. Ща се отнася до спора със Северна Корея, европейските държавни ръководители зоват към сдържаност и намиране на спокойно решение.

Разпределението на облагите

Търсят се и нови домакини на двете европейски организации, които към момента се намират в Лондон, само че ще би трябвало да го изоставен заради решението за Брекзит. Близо 20 страни аплайват за едната или за двете организации, тъй като преместването на толкоз доста работни места ще донесе на държавите-домакини и съответните бюджетни средства. В момента се води комплицирана процедура на избор, която прилича на раздаването на семейството при Олимпийски игри. Решенията по този въпрос се чакат в средата на ноември. /БГНЕС

---------------------

Коментар на Бернд Ригерт от Дойче веле
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР