Германия и Италия са уведомили компаниите, че могат да си

...
Германия и Италия са уведомили компаниите, че могат да си
Коментари Харесай

Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след съгласие от Брюксел?

Германия и Италия са уведомили фирмите, че могат да си открият сметки в рубли, с цел да продължат да купуват съветски газ, без да нарушават глобите против Москва, откакто са разискали въпроса с Европейския съюз, оповестиха източници представени от Ройтерс.

Дебатът по отношение на настояването на Русия задграничните купувачи да заплащат за газа в рубли сложи на тестване решимостта на европейските държавни управления да заемат твърда позиция против Москва поради войната в Украйна, разяснява организацията.

Полша, България и Финландия отхвърлиха да се съобразят с настояването на Москва вносителите да заплащат за газа посредством сметки в рубли в Газпромбанк и доставките им бяха прекъснати.

Други държави-членки обаче не пожелаха да насочат фирмите към дейности, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на съветски газ, с който се отопляват домовете и се зарежда производството.

Брюксел даде два набора от писмени инструкции за това по какъв начин да се купува съветски газ, без да се нарушават глобите, само че правният път остава замъглен, защото на среща при закрити врата чиновници на Европейски Съюз също посъветваха компаниите да не откриват сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държавите-членки на Европейски Съюз обявиха, че съгласно тях съветът е съзнателно неразбираем, с цел да се даде опция на страните да открият сметки в рубли и да продължат да купуват съветски газ.

Комисията отхвърли да разяснява разискванията. Говорител от Брюксел съобщи в четвъртък, че не е „ целесъобразно “ за фирмите да откриват сметки в рубли.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР