Германия и Франция изготвиха план за двугодишна Конференция за бъдещето

...
Германия и Франция изготвиха план за двугодишна Конференция за бъдещето
Коментари Харесай

Франция и Германия готвят пълна промяна на Евросъюза

Германия и Франция изготвиха проект за двугодишна " Конференция за бъдещето на Европа ", ориентирана към преразглеждане на съвсем всички аспекти на действието на Европейски Съюз, в това число възможни промени в контракта, в случай че е належащо, за да се направи блокът " повече обединен и върховен ". Така звучи документът, с който са се срещнали в редакцията на " Политико ", съобщи БГНЕС.

Проектът предлага водачите на Европейски Съюз да проведат първа полемика по конференцията на срещата на върха в Брюксел идващия месец. Той приканва за самодейност в две етапи, като първата стартира при започване на идната година и се концентрира върху " демократичното действие на Европейски Съюз ", изключително " във връзка с изборите и назначението на основни позиции ".

Това е незашифрован код за установяване на процеса на избор и избор на управление, за който необятно публикуваното мнение е, че е неработещ, откакто тази година водачите на Европейски Съюз отхвърлиха Spitzenkandidaten или " водещите претенденти " от огромните политически фамилии и вместо това направиха изненадващия избор за назначението на Урсула фон дер Лейен за ръководител на Комисията – най-висшия пост в изпълнителната власт на Евросъюза.

Привържениците на " процеса на водещи претенденти ", по-специално в Европейския парламент, се вбесиха, че най-високото работно място отива при човек, който не е водил акция за това – макар че държавните и държавните ръководители на Европейския съвет са отправили ясни предизвестия, че няма да бъдат обвързани със системата, която не е записана в договорите на Европейски Съюз.

По-специално френският президент Еманюел Макрон настоя за приемането на нова система от транснационални описи с претенденти, която би основала конкуренция в целия континент при изборите за Европейски парламент. Лидерите обаче обявиха, че няма задоволително време за такава огромна смяна и вместо това се придържат към съществуващата система от 28 разнообразни национални избори, с цел да запълнят 751 места в Народното събрание. Планът категорично приканва да се прегледат " транснационалните описи ", " системата за водещи претенденти " и " въпросите, свързани с присъединяване на жителите ".

Втората, още по-решаваща фаза на Конференцията за бъдещето на Европа, ще се концентрира върху " политическите цели " и ще продължи две години, ще бъде завършена от немското и френското ръководи на Съвета на Европейски Съюз, които се случват надлежно през втората половина на 2020 година и първата половина на 2022 година

Документът беше публикуван в страните-членки на Европейски Съюз в понеделник и се чака да бъде разискван от посланиците в сряда.

Планът от две страници не предлага голямо количество детайлности, само че приканва за събитие с огромна упоритост, което ще бъде ръководено от " висша европейска персона ", която ще ръководи управителна група от специалисти и се нуждае от основна роля и в трите институции на Европейски Съюз: Комисията, Съветът и Парламентът.

Бившият белгийски министър председател и дълготраен член на Европейския парламент Ги Верхофстадт е споменаван постоянно в Брюксел като един от евентуалните кандидати за председателската позиция.

Концепцията за такава Конференция за бъдещето на Европейски Съюз беше препоръчана от Макрон в писмото му до европейците през април преди изборите за Европейски парламент и към този момент е утвърдена от определения ръководител на Комисията Фон дер Лайен, а очевидното забързано издание на проекта допуска, че публични представители в Париж и Берлин желаят да го разпространят в страните от Европейски Съюз преди гласуването в Парламента тази седмица за потвърждаване на новия екип от комисарите.

Документът наподобява също е основан за справяне с напрежението във френско-германските връзки, което стартира да основава обилни безпокойства в Брюксел и столици в Европа. Склонността на Макрон за подривна политика, в това число и неговата неотдавнашна рецензия към НАТО, на немския канцлер Ангела Меркел опцията да разкрие " тайната ", че се изморява от наглостта на младия си френски сътрудник.

В разнообразни моменти след избирането на Макрон през 2017 година други водачи на Европейски Съюз демонстрираха надалеч по-малко възторг във връзка с настояванията му за по-голям федерализъм и суверенитет на Европейски Съюз – вкус, който наподобява не е в крайник с актуалното въодушевление на гласоподавателите.

При това доста водачи също признават някои от рестриктивните мерки на съществуващите контракти на Европейски Съюз и нуждата от преразглеждане и възобновяване в отговор на голям брой фактори, в това число Брекзит, възходящ шовинизъм и десен екстремизъм и мятане в ужас на трансатлантическите връзки след изборите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Като цяло планът изисква главен ремонт в доста необятни области на политиката.

" Конференцията би трябвало да прегледа всички въпроси, които да бъдат ориентирани към бъдещето на Европа, с цел да стане Европейски Съюз по-единен и върховен ", гласи предлагането, " като ролята на Европа в света и нейната сигурност/отбрана, съседство, цифровизация, климатична смяна, миграция, битка с неравенствата, нашия модел на " обществена пазарна стопанска система " (включително обществени права, индустриална и иновационна политика, търговия, ИПС, конкурентоспособност), върховенството на закона и европейските полезности ".

Той също по този начин приканва за ангажиране на жителите " изпод нагоре ", като групи от инцидентно подбрани жители на Европейски Съюз да вършат оферти, както и тематични политически конференции, които да се организират в доста разнообразни страни от Европейски Съюз, и приканва за твърди оферти, а не за неразбираеми изводи.

" Конференцията би трябвало да се ангажира към този момент в междуинституционалния мандат, с цел да докара до осезаеми и съответни резултати ", се споделя в проекта и се прибавя: " Окончателният документ с рекомендации би трябвало да бъде показан на Европейския съвет за разискване и използване ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР