Гергьовден е! Честит празник на всички именици.На 6 май отбелязваме

...
Гергьовден е! Честит празник на всички именици.На 6 май отбелязваме
Коментари Харесай

Гергьовден е! Честит празник на всички именици


Гергьовден е! Честит празник на всички именици.

На 6 май означаваме един от най-големите български празници – Гергьовден. Днес честват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и техните производни. На всички именици – честито!

Георги е най-често срещаното мъжко име в България, което изпреварва даже това на Ивановците.

Празникът предвещава идващото лято и е обвързван с новата стопанска година – по тази причина денят е изпълнен с доста традиции, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

„ Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи “, счита народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Свети Георги е уважаван както от християни, по този начин и от мюсюлмани. Според християнското му житие е бил прочут боен пълководец, починал от меча на император Максимилиан поради вярата си. В иконите се изобразява на бял кон, рязък с копие дракон – по тази причина се назовава и Свети Георги Победоносец.

Българските митове пък го показват като прочут левент, спасяващ госпожица от ламята от долната земя. Затова се свързва с храбростта на армията, която чества на същия ден.

Може би един от най-характерните традиции за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата наложително участва печеното агне и обредният гергьовски самун. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни артикули, варено жито, зелен лук и свеж чесън, баница, винo. Днес тези ритуали на Гергьовден се правят най-често по селата, където към момента връзката на индивида с природата и земята е по-дълбока.

Според едно българско поверие Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по приятелски – за Свети Георги лятото, а за Свети Димитър – зимата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР