ГЕРБ започва още следващата седмица работа със Закона за местните

...
ГЕРБ започва още следващата седмица работа със Закона за местните
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Започваме с нова такса смет - който прави боклука, трябва да плаща

ГЕРБ стартира още идната седмица работа със Закона за локалните данъжи и такси, като се планува да се разиска новия метод за установяване на такса " Смет " - за компании и жители. Това разгласи пред Българска национална телевизия председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

" Трябва да се откри златното сечение сред ползите и това, което би трябвало да се съблюдава - главното предписание е, че замърсителят би трябвало да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - сега бизнесът поема главната тежест, без да генерира битов боклук, въпреки това би трябвало да се търси обществена търпимост, с цел да може елементарният човек да я заплати и да няма срив в приходите на общината ", изясни Стоянова. 

Тя добави, че новият политически сезон стартира с дребни промени на данъчните закони, само че единствено в тяхното рационализиране - само че без промени на ставките. Няма да има смяна в налозите, които заплащат хората.

„ По тематиката с понижаване на административната тежест се работи съществено, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове “, разяснява Менда Стоянова.

„ Към края на месец юли - приходите в хазната са повече от заложените - с над 6%. За второ тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт е 3.6%. Второто тримесечие по отношение на първото растежът е 0.9%. Очаквам този растеж да се резервира и до края на годината “, съобщи тя. „ Нулев или позитивен баланс ще значи липса на заеми. Половин година ще слушате спекулациите на опозицията, за това по какъв начин ще разпределяме остатъка в бюджета “, посочи ръководителят на бюджетната комисия.

За секторите и нарастването на парите Менда Стоянова разяснява:

От следващата година още 20-25% ще бъдат увеличени учителските заплати. За три години те ще бъдат удвоени.

Предвиждат се цялостни вложения в обучение - в материална база и модерни форми на образование.

В бранш „ Сигурност “ ще се прави разбор, с цел да се види опция за нарастване на заплатите. Там плануваният разход е главно в техника, въпреки че министърът на защитата и този на Министерство на вътрешните работи приказват и за заплати - ще се прави ванализ и ще се види каква е опцията за увеличение на техните заплати, тъй като има други бюджетни случжители, които се нуждаят от растеж на заплатите. 

Нужда от покачване на заплатите има в секторите обществена политика и просвета. " Ниски са заплатите на обществените служащи, в Национален осигурителен институт, в областта на културата - музеи, библиотеки, тези хора би трябвало да усетят някаква смяна, в противоположен случай диспропорцията в заплащането с други браншове ще стане огромна “, сподели Менда Стоянова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР