ГЕРБ запази доминиращата си роля в Източна България, но претърпя

...
ГЕРБ запази доминиращата си роля в Източна България, но претърпя
Коментари Харесай

ГЕРБ запази Изтока, БСП проби в Запада /ОБЗОР/

ГЕРБ резервира преобладаващата си роля в Източна България, само че претърпя тежки загуби в Запада. С изключение на Враца, където Калин Каменов утвърди безапелационно  кметския си пост още на първия тур, ГЕРБ към този момент не е водеща партия. Най-големият удар е Благоевград, където индивидът на Българска социалистическа партия Румен Томов отвя Атанас Камбитов. Най-интересното е, че 1 % от хората, дали своят вот на първи тур за Камбитов, избраха на балотажа не дясно насочен претендент, а кандидата на Българска социалистическа партия. Камбитов дето играе ръченица с пари на челото. Вие добре ги наредихте тази седмица, показвайки всичко това, бе острият коментар на Бойко Борисов за кметовете дерибеи от ГЕРБ, които народът е санкционирал.

В Пиринския край ГЕРБ загуби още на първи тур Банско, където Иван Кадев към този момент ръководи. На балотажа пък падна Сандански. Там към този момент ключът от кметството вържи издигнатият от Вътрешна македонска революционна организация Атанас Стоянов.

Българска социалистическа партия взе още един знаков за ГЕРБ град – Перник. Там аленият народен представител Станислав Владимиров би досегашната кметица Вяра Церовска. Отношението на водача Борисов към проблема Перник бе очевидно и знаково. И на балотажа до него пред урните бе отговорникът за София област и Пернишки район Красимир Велчев. Така водачът на ГЕРБ сподели, че счита загубата на Церовска за персонално нейна и най-вероятно точно Велчев, че е индивидът, който ще споделя какви да са измененията в пернишката конструкция.

Кюстендил и Монтана, чиито кметове Петър Паунов и Златко Живков затвърдиха позициите си на първи тур, мъчно могат да се нарекат кметове на ГЕРБ. Защото и двамата на дългогодишни градоначалници от Съюз на демократичните сили. ГЕРБ ги брои за свои през днешния ден, тъй като е в коалиция с най-старата дясна партия у нас.

В Западна България ГЕРБ претъпя още една тежка загуба – Видин. Там новият градоначалник Цветан Ценков е повдигнат от локална коалиция Съюз на демократичните сили. Мездра също е емблематична. В нея завоюва остарелият градоначалник Иван Аспарухов – най-успешният кмет на града, повдигнат за този мандат от АБВ, Земеделски съюз и ВОЛЯ.

На Изток ГЕРБ удържа с висок резултат Варна, като усъвършенства резултата си и към този момент ръководи всички общини от региона. Голямата горделивост е Провадия, в която до момента властваше човек на Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия съумя да прекрои картата на Цветан Цветанов, разясниха социолозите в изборната нощ. Политолози пък прибавиха, че скритият печеливш ще се окаже Слави Трифонов, който на следващия ден започва малкия екран си и ще се опита да акумулира целия протестен избор против ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Политическите действителности към този момент не са същите. В среда на популизъм и ненавист, не могат да се вършат демократични избори, разяснява водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. За Движение за права и свободи той  обобщи резултатите по този начин: 47 кмета, от които 9 са в съдружен формат, 1 е самостоятелен. Градоначалниците са с 10 повече отпреди 4 години, изрично сме запазили въздействието си и сме нараснали наличието си в локалната власт, сподели Карадайъ.

Движението има към този момент 916 общински съветници, а над 35 % от кметовете на кметства са определени от партията на Доган или в коалиция, добави той. Върнахме си Джебел, успяхме да спечелим общини като Павел баня, Маджарово, Гърмен и Исперих. В коалиция Движението взима Девин, Гълъбово, Гурково, Димово и Белоградчик, сподели Карадайъ. Като минус той регистрира загубата в Сунгурларе, Хитрино, Никола Козлево и Дулово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР