ГЕРБ внесоха промени в Закона за движение по пътищата. Една

...
ГЕРБ внесоха промени в Закона за движение по пътищата. Една
Коментари Харесай

Сменят скобата като начин за глобяване в София?

ГЕРБ внесоха промени в Закона за придвижване по пътищата. Една от тях е камерите в общините да наблюдават за нарушавания като превишена скорост, минаване на алено и каране в насрещното. Откъде идва потребността от тази смяна и какъв резултат чакат - темата разяснява Александър Ненков.

" Поводът за написването на този законопроект са няколко доста тежки случая, които се случиха на територията на огромните общини, включитено и казусът “Семерджиев ” и починалите девойки при хотел “Хемус ”. Оказва се, че общините имат автоматизирани механически средства, които на процедура в този момент служат само за наблюдаване – даже в случай че минете през бус лента, няма кой да ви глоби, в случай че някой чиновник на КАТ не ви види сега на нарушаването.

Общината има камера, вижда, че сте минали с превишена скорост, през бус лентата или на алено, само че единствено може да го установи, без това да води до наказания.

КАТ в София има 3 стационарни камери, който са функциониращи, за съпоставяне - общината има 600. Искаме да има по-добро взаимоотношение сред КАТ и общините, да се употребяват тези автоматизирани механически средства, които имат общините, като доказателство за осъществяване на нарушаване и да се постановат наказания за тях.

Освен случая на Семерджиев имаше засечени и водачи, които се движат в града с над 200 км/ч, което е неприемливо. Не е нужно единствено да установяваме тежките последици, които има този вид шофиране, а общината да даде своите камери на КАТ. Те би трябвало да бъдат лицензирани и сертифицирани, да минат техническа подготовка преди да служат като доказателство за нарушение на закона и КАТ да издаде наказателно разпореждане.

Новото е, че чиновници на общините ще могат да връчват фишовете, които ще се издават. Например, когато отидете в общината и поискате някаква услуга или си плащате налозите, да ви връчат тези наказателни постановления. Защото това е огромен проблем, в случай че ви спрат органи на КАТ, те ще ви ги връчат, само че има и доста други, които не са. А всеки има достъп до общината, по този начин ще се сътвори още една опция за връчване на наказателното разпореждане, с цел да има по-голяма събираемост на санкциите.

Но най-важна е предварителната защита. Повечето произшествия с ранени и починали стават на територията на обитаемоте места. Статистиката демонстрира, че 62% от тежките катастрофи в действителност са на територията на общините, 38% са отвън тях. Следователно би трябвало доста да подобрим контрола и предварителната защита, тъй че да караме в една по-добра и безвредна среда. ", сподели Ненков за 24 часа.

- Това значи ли, че КАТ не се оправя с предварителната защита и контрола, поради ограничавания си запас от камери?

- Не, в противен случай. КАТ се оправя, когато ви спрат и видят, че сте направили нарушаване, пишат акт или ви връчват наказателни постановления за остарели нарушавания. Но би трябвало да се употребяват и опциите на общините, законопроектът е създаден по самодейност на Столична община и е  координиран с Националното съдружие на общините в България.

Ако се одобри, общините ще имат още по-голям тласък да развият мрежата от механически устройства, с цел да подобрят сигурността на пътя. Предвижда се 70% от приходите, които са събрани от камери на територията на съответната община, да отиват във фонд за сигурност на придвижването по пътищата и от сумата, събрана там, 70% да се връщат в общината. Парите ще се употребяват за възстановяване на инфраструктурата – закупуване на нови камери, по-модерни устройства, узаконяването им.

- По-малките общини имат ли запас да наблюдават за тези нарушавания? Имат ли задоволително камери и ще се наложи ли да инсталират и купуват нови?

- Нови камери ще би трябвало да се купуват, само че най-вече произшествия се случват в огромните градове, които разполагат с запас. Там, където нямат техническа опция за камери, слагането им ще се финансира със средства, които сме планували да остават от наложени санкции. 70% от събраните средства от общинските камери ще остават в общините и ще бъдат предопределени само и единствено за възстановяване на тази техническа обезпеченост и за ограничения, свързани с сигурността на пътя. Няма да отиват за ремонт на пътя да вземем за пример, категорично е упоменато защо могат да бъдат харчени.

Повечето общини имат подготвеност, само че камерите би трябвало да се сертифицират и лицензират, с цел да може да служат за доказателство пред съда, в случай че някой апелира. Общините имат бюджети и ще могат да влагат в механически устройства, не може КАТ да има единствено 3 стационарни камери в близо двумилионен град като София. Не може общините единствено да установяват нарушавания и това да не води до наказания.

- До този миг няма ли продан на данни сред общините и КАТ?

- В момента тези камери на процедура се употребяват за снимане на трафика и нищо повече. Тъй като не са сертифицирани, не могат да служат за доказателство за това, че има осъществено нарушаване. Факт е и че има мудна връзка сред общините и КАТ. С нашето предложение това ще се усъвършенства, тъй като самите общини ще откриват нарушаването и ще го изпращат в базата данни на КАТ. Със законопроекта не лишаваме пълномощията на КАТ, те са единственият орган, който може да издаде наказателни постановления, общините ще бъдат в негова поддръжка.

- Камерите имат ли техническата опция да снимат за скорост?

- Да, Столичната община дори сложи на основни булеварди, които разрешават насърчаване на по-висока скорост, електронни табла, с цел да виждате каква е скоростта ви на придвижване.

Вероятно множеството водачи ще одобряват отрицателно предлаганите промени, тъй като те ще засилят контрола. Но задачата е да се търси отговорност и предварителна защита и никой да не мисли, че може безнаказано да се движи с 240 км/ч. Защото стават злополуки, а след това се чудим за какво и по какъв начин страната не е съумяла да се оправи.

- Имате ли предварителни калкулации какъв брой средства ще остават в общините на база сегашните санкции?

- Практиката демонстрира, че първоначално приходите в общините евентуално ще са много по-високи, до момента в който хората свикнат, че не могат да нарушават закона безнаказано.

Смисълът на измененията изрично не е в това да се печелят пари от нарушителите, а те да знаят, че не могат да си разрешават да карат безобразно и да слагат под риск останалите участници в придвижването по пътищата.

Трафикът става все по-голям, колите стават от ден на ден, статистиката е внушителна за растежа на регистрациите на коли. Това значи, че ние би трябвало да живеем в по-безопасна среда, по тази причина внасяме тези промени.

В законопроекта обсъждаме преди второ четене да включим и въвеждането на цифрови скоби – да не слагат железни уреди, а всичко да се случва по електронен път. Говорим не за случаите на погрешно паркиране, а когато не сте платили за престой в съответната зона. Тогава чиновниците на центъра за градска подвижност снимат колата и по електронен път ви уведомяват, че сте глобени, без да поставят скоба. Ако един или два пъти не платите услугата по престоя, няма да имате достъп посредством есемес да вземем за пример да платите идващия път.

В доста други европейски страни това към този момент е признато като процедура, рядко можете да видите скоби по гумите на колите. Надяваме се това по-скоро да остане в историята и мисля, че е потребно и за самите водачи. Така даже не е нужно да се изчаква да идва екип на градска подвижност. Ако не си платите, отново ще ви глобяват, когато отидете да ползвате някоя от услугите на общината.

- Очаквате ли, в случай че законопроектът бъде признат, да се понижи броят на тежките произшествия?

- Да, чакам. Ще ви дам образец от близкото минало - когато бе въведено наложителното потребление на колани, хората бяха скептични, че това ще се схване. Но в този момент, когато влезете в колата, първото нещо е да си сложите колана. Законът е права и отговорности, когато има наказания, водачите привикват с условията. Има с изключение на тактика на страната за пътната сигурност, съгласно които до 2030 година би трябвало да се понижат на половина тежките произшествия, надлежно и да се понижат с 50% потърпевшите при катастрофи и с 20% жертвите. Така че препоръчаните промени сигурно ще оказват помощ тази тактика да не остане единствено на хартия.

- В последните години доста се приказва, че е необходим напълно нов закон за придвижване по пътищата, а не да бъде преработен на парче. Нужен ли е и в каква посока би трябвало да се промени?

- За напълно нов закон би трябвало най-малкото да има работещ парламент и по-дългосрочна вероятност. Имаше такава настройка в годините, само че съгласно мен на този стадий няма такава подготвеност. Тук приказваме само за това кое в границите на идващите месеци можем да създадем, с цел да се завиши контролът и да има по-сериозна предварителна защита, с цел да караме в по-безопасна среда.

Що се отнася до напълно нов закон, това е обвързване не на Народното събрание, а на Министерския съвет, където вървят съгласувателни процедури сред всички заинтригувани страни с публично разискване. След това се намесва Народното събрание и каквото има потребност, се поправя. Много е мъчно един парламент, каквато и експертиза да има, да изготви цялостна смяна.

- Устойчива е и концепцията да отпадне синият ваучър, вие по какъв начин гледате на това?

- В този парламент не съм чул да се разяснява концепцията, дано да изчакаме да забележим по какъв начин ще тръгне законопроектът. Между двете четения е допустимо да се включат сходни решения, само че на този стадий не е обсъждано унищожаване на синия ваучър.

- Очаквате ли поддръжка от другите партии?

- Разбира се, че чакам всички парламентарни групи да го поддържат. Знам, че на доста от водачите няма да хареса тази концепция, само че не може и не трябва да се плашим от това, че неточните водачи ще бъдат глобявани. Вярвам, че това е рационалният метод.

- За да станат факт всички тези хрумвания, би трябвало работещ парламент, какъв брой време ще изкара сегашният?

- Това е доста комплициран въпрос. Така или другояче, Народното събрание ще работи в идващите седмици, каквото и да се случи. Вярвам, че този законопроект ще види бял свят. Животът на хората е богатство, което ние би трябвало да пазим, и аз мисля, че този законопроект ще бъде признат, колкото и седмици живот да има Народното събрание. Казвам го с вярата, че Народното събрание няма да спре да действа и че ще има постоянно държавно управление.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР