ГЕРБ внася законопроект за създаването на карта българин, от която

...
ГЕРБ внася законопроект за създаването на карта българин, от която
Коментари Харесай

Да се създаде `карта българин`, която ще улеснява българите в чужбина, предлага ГЕРБ |

ГЕРБ внася законопроект за основаването на " карта българин ", от която могат да се възползват българските диаспори в чужбина. Картата ще им дава опция да употребяват обществени и здравни услуги в България. 

" Заради форсмажорната обстановка в Украйна през днешния ден внасяме закон за изменение и допълнение на Закона за персоналните документи. Предвиждаме основаването на " карта българин " за българите от диаспората, тъй че те да могат да се употребяват от редица права ", разгласи Радомир Чолаков. 

В петък ГЕРБ внесоха законопроект за изменение на Закона за убежищата на бежанците в деловодството на Народното събрание. " Предложихме и да се сътвори Закон за доброволчеството, знаете, че в този момент няма подобен ", добави Чолаков. 

Маноил Манев съобщи, че концепцията е в тези комплицирани времена да се даде опция за пълноправие на хората с българско съзнание зад граница.

" Слушах през вчерашния ден премиера Кирил Петков от трибуната, който сподели, че на входовете на границата ще им раздаваме листчета с печатчета. Ние предлагаме да създадем карта на българина, тя да може да се желае и във всяко консулство ", сподели той. 

За да получат въпросната карта, българите в чужбина ще би трябвало да показват или акт за раждане в България, или акт за раждане на родителите си до трето потомство, който потвърждава българските им корени. Трябва да се попълни декларация към принадлежност към българската общественост, изясни Манев. 

По време на 44-ото Народно заседание " Обединени патриоти " предлагаха сходен законопроект, който мина на първо четене. Маноил Манев сподели, че сегашният законопроект на ГЕРБ има детайли от предлагането на " патриотите ", само че е освежен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР