ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс, с които на

...
ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс, с които на
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага децата престъпници да се наказват по-тежко, ако мислят като възрастни

ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс, с които на съда ще се даде опция да санкционира малолетните нарушители като възрастни, в случай че се откри, че са осъзнавали какво правят. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов, бащата на убитата в с. Галиче Андреа. Момичето бе убито по изключително нечовечен метод от 17-годишен юноша от същото село, който направи признания.

Покрусеният от загубата татко е изискал от премиера да се отстрани опцията малолетните да получават по-леки присъди. Борисов е упълномощил на депутатите от ГЕРБ да изготвят и внеса такива ремонти. Новите текстове евентуално ще обиден единствено закононарушения като убийства и обезчестяване, а за останалите ще се резервира опцията за по-малка присъда. В момента Наказателен кодекс планува най-много 12 години за малолетен. Критерият за по-тежка присъда ще е дали причинителите са осъзнавали какво вършат.

" Ние ще се с обърнем към опита, с цел да създадем подобен текст взаимно с прокуратурата, който да споделя, че ще се взема под внимание положението на този причинител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което прави, с цел да получи наказването като възрастен. Това ще бъде смисълът. За малолетни, за умишлени закононарушения срещу личността и да е водещо положението – щом схваща какво прави, щом е възрастен по своето израстване – всичко да завърши ", изясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Според него това няма да затрудни правосъдния развой и няма да се наложат спомагателни експертизи.

По подобен метод ГЕРБ действаха и при друго грубо ликвидиране на дете през предходната година в Сливен. Тогава бяха импортирани промени за унищожаване на съкратеното разследване при убийства. С тях се отстранява опцията причинител да признае виновността си и да получи по-лека присъда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР