ГЕРБ се опитват да скрият как се харчат парите на

...
ГЕРБ се опитват да скрият как се харчат парите на
Коментари Харесай

ГЕРБ искат да скрият как властимащите харчат пари

ГЕРБ се пробват да скрият по какъв начин се харчат парите на страната и общините през редица противоконституционни промени в Закона за достъп до социална информация, сигнализира през вчерашния ден правозащитната организация Програма " Достъп до информация ". Измененията са импортирани в Министерски съвет. С тази корекция се обезсмисля самия документ, който е признат преди повече от 20 години и е един от най-хубавите в света.
Най-големият проблем е, че заявителите би трябвало да потвърждават юридически интерес или участие в локална общественост, с цел да получат търсената информация, което е жестоко нарушаване на конституцията. Според нея всеки има право на достъп до обществена информация. Това ще докара до заличаване на цялата правосъдна процедура по Закона за достъп до социална информация.
Ако поправките на ГЕРБ бъдат признати, публицисти от София и Варна няма да могат да желае информация от общинския съвет в Габрово за потребностите на своето проучване, тъй като не живее там. Това може блокира работата на всички откриватели на публични проблеми, които няма да могат да изискват данни от място, където не живеят.
Поправките плануват още първичната счетоводна документи да не се счита за социална информация. Това значи, че администрация повече няма да е длъжна да дава фактури за заплащания с държавни, общински и европейски пари. Това на процедура значи на чадър над корупцията.
ГЕРБ предлага всеки, който желае достъп до социална информация, да се разпознава и с ЕГН, което е жестоко нарушаване на Закона за отбрана на персоналните данни. По конституция всеки жител има право на достъп до обществена информация, напомнят от Програма " Достъп до информация ".
В позицията им се споделя още, че тези промени биха били казус в международен мащаб. Организацията припомня, че  Конституция подсигурява правото на всеки да търси, получава и популяризира информация. Право на това имат и чужденци, лица без поданство, юридически лица, т.е. няма по какъв начин да се изисква и събира спомагателна информация за заявителя.
Предложението е направено от депутатите от ГЕРБ Анна Александрова, Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев. Деветимата припознават като свои оферти, за които упорства НСОРБ. Преди време оттова се оплакаха, че през първата година на коронавирус пандемията общините са имали прекалено много заявление за достъп до информация. Ръстът на претенции се дължеше на обстоятелството, че хората бяха затворени по домовете и нямаше по какъв начин да добият информацията по различен метод. През 2022 година броят на настояванията внезапно спада.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР