ГЕРБ-СДС разпространиха Споразумението за съвместно управление в рамките на мандата

...
ГЕРБ-СДС разпространиха Споразумението за съвместно управление в рамките на мандата
Коментари Харесай

Окончателно: Ето какво предлага Борисов на ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС разпространиха Споразумението за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и " Механизъм за взимане на решения ". Днес, на Национално заседание в НДК Бойко Борисов показа плана за Споразумение за взаимно ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Форумът се организира ден преди датата, на която се чака министър председателят Николай Денков и кабинетът му да подадат оставка, с цел да стартира процедурата по ротация. ГЕРБ оферират повсеместен за  ръководство  

Преговорите ще бъдат за ръководство до края на мандата на 49-ото Народно заседание. Мандат за това даде Националното заседание на партията. В преговорния екип влизат Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

В документните за взаимно ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които са работни, се показва, че след първата ротация Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а акад. Николай Денков ще е вицепремиер и учебен министър. За останалия интервал до края на мандата на 49-ото Народно заседание, позициите министър-председател, заместител министър-председател и министър на външните работи се дефинират от водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броят на министерствата - 19.

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) ще имат право на несъгласие при взимане на решенията.

След следващата ротация през декември тя към този момент ще бъде на 15, а не на 9 месеца.

ГЕРБ упорства, когато министърът е от една партия, другата в ръководството да показва неговите заместници. Персоналният състав на кабинета ще се дефинира освен от Денков и Габриел, само че и от водачите на обединенията в ръководството. 

Като съществени цели на ръководството от ГЕРБ показват устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в еврозоната; продължение на напъните и предприемане на ограничения за  битка против корупцията;  България да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие; осъществяване на политики за рационализация на страната, включително развиване на инфраструктурата, енергийна успеваемост и др.; слагане на образованието, в това число професионалното обучение, както и качеството на човешкия капитал като първокачествен приоритет; завършване на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници; гарантиране на националната сигурност; абсолютно следване на европейски и евроатлантически път на развиване на страната.

ГЕРБ иска промени в законите за всички регулатори, тъй че ръководителите им да се избират от Народното събрание, а заместниците им - от Народното събрание по предложение на към този момент определения началник. Такава е процедурата за Българска народна банка и КФН.

Разписани са и органите, които следва да се избират с нормално болшинство: един парламентарен арбитър, омбудсман, четирима за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов контрол, Комисия за  обществен контрол над записаните инспектори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и нововъведения, Агенция за обществените предприятия и надзор, Комисия за енергийно и водно контролиране, НЗОК, Национален осигурителен институт, Комисия за отбрана от дискриминация, Комисия за отбрана на персоналните данни, Българска телеграфна агенция, КОНПИ, Съвет за електронни медии и други. Всички те могат да се изберат с нормално болшинство.

В плана на ГЕРБ е заложено като върховен приоритет страните да одобряват продължение на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт. Това включва преди всичко, приемане на нов Закон за правосъдната власт, който да обезпечи заложените в Конституцията цели, отговарящи на интернационалните стандарти за самостоятелен съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и способени магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, обезпечени от ефикасен Инспекторат в името на справедливостта, дължима от всяка правова страна на обществото.

На последващо място, след признатия Закон за противопоставяне на корупцията, антикорупционната промяна следва да продължи своя ход, като бъде признат напълно нов като концептуална логичност и функционалност Закон за лишаване на нелегално добитото имущество.

Предотвратяването на опция за владеене и предписание с така наречен „ необяснимо благосъстояние “, каквато е задачата на отнемането на нелегално добито имущество, е мярка на държавна политика за недопускане имущество с противозаконен генезис да се влее и да стане част от законната стопанска система. Обратното би означавало да не бъдат предпазени публичните ползи на правовата страна и да бъдат ощетени лицата, които получават и се разпореждат с имущество по легален път, написа в документа.

ГЕРБ подчертава и върху дебата по тематиката за службите за сигурност, като съгласно патията той следва да бъде извършен и защото водеща по тази тематика е националната сигурност на страната, форматът за спор би трябвало да е в границите на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа.

Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани. Националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата индиферентност е наложителен детайл от функционалностите и активността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. Намеса в кадровата политика и работата на службите съставлява опасност за националната сигурност, е посочено в документа.

Премиерът Николай Денков заяви, че към момента не се е срещнал с препоръчаното от ГЕРБ съдружно съглашение, само че това, че има документ на масата за договаряния е положително начало. „ Това е положително начало на същински договаряния сред двете страни в тази полемика “, уточни сбито Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Преди дни Борисов изиска отговорът на ПП-ДБ да е подготвен до 8 март като от него зависи дали ротацията ще стане факт. Тогава от ПП-ДБ обявиха, че ще имат потребност от повече време, с цел да обсъдят предлаганите документи.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР