ГЕРБ-СДС настоява ЦИК да преразгледа решението си бюлетините от машинното

...
ГЕРБ-СДС настоява ЦИК да преразгледа решението си бюлетините от машинното
Коментари Харесай

И ГЕРБ против решението на ЦИК, нищо че именно те гласуваха промените в Изборния кодекс

ГЕРБ-СДС упорства ЦИК да преразгледа решението си бюлетините от машинното и хартиеното гласоподаване да бъдат регистрирани в общ протокол. Това съобщи през днешния ден на брифинг в централата на ГЕРБ Росен Желязков. Резултатите от гласуването с хартиена бюлетина и машина да се вписват настрана в протокола, упорстват от партията на Бойко Борисов.

На това на това искане обаче, преди няколко месеца точно ГЕРБ – дружно с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, промениха Изборния кодекс по този начин, че гласовете, дадени с машинен избор, да се броят на ръка от членовете на изборните комисии.

Вписването единствено на систематизиран резултат в протоколите би направило на процедура неосъществим контролът сред данните, генерирани от устройствата, и вписаното в протокола. Това беше и повода досегашния представител на изборната комисия Цветозар Томов да подаде оставка и да съобщи, че ЦИК в действителност засекретява данните от машинното гласоподаване.

Преди измененията, гласовете, дадени с машина, се брояха автоматизирано от самото устройство, което генерираше автоматизиран протокол. След промените на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обаче смисълът от машинния избор бе редуциран до най-малко, защото трите обединения постановиха и тези гласове, и гласовете, дадени с хартиена бюлетина, да се броят ръчно.

Според решението на ЦИК, за което приказва Желязков, в изборните протоколи ще се записва единствено общия брой гласове, без да се прави разбивка какъв брой гласа са получени от машинно гласуван и какъв брой с хартиена бюлетина.

„ Не одобряваме упреци, които се насочат, че ГЕРБ-СДС имат отношение към авторството на решението от ЦИК. Някои политически сили още занапред стартират да основават напрежение, с цел да могат след това вероятно да оспорват резултатите от изборите. Това е неприлично “, показаха още от ГЕРБ през днешния ден и настояха бюлетините да се броят под видеонаблюдение.

Решението на ЦИК бе взето от представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от „ ИТН “ в ЦИК.

Факт е обаче, че без измененията в Изборния кодекс, признати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, евентуално въобще нямаше да съществува проблем дали машинният избор ще се вписва настрана в протоколите, или не.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!89ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 22.02.2023, 14:45
22.02.2023, 14:17
22.02.2023, 13:59
22.02.2023, 13:54
Последни публикации-22.02.2023, 15:14-22.02.2023, 14:45-22.02.2023, 14:17Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР