ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната-Демократична България“ подготвят обща законодателна програма за

...
ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната-Демократична България“ подготвят обща законодателна програма за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговарят за законодателни приоритети

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната-Демократична България “ приготвят обща законодателна стратегия за първата сесия на Народното събрание, която да бъде обвързана с избора на ръководител на Народното събрание. Това съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС на взаимен брифинг с Христо Иванов и Николай Денков ( ПП-ДБ). 

Атанасова изясни, че въпросната законодателна стратегия включва най-важните законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, участието в еврозоната, Плана за възобновяване и резистентност. Имаме подготвеност в екипи и работни групи, съставът на които уточнихме през днешния ден, до вторник да са подготвени с няколко от предпочитаните закони, уточни тя.

Атанасова заяви, че началник на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията им за ръководител на Народното събрание, а от страна на обединението ПП-ДБ е Николай Денков.

Всички разбираме какъв брой е значимо България да има постоянно държавно управление, посочи Десислава Атанасова. Тя бе безапелационна, че без постоянен кабинет и в изискванията на идна акция, популизмът ще вземе връх при вероятно разискване на бюджет. Ние от коалиция ГЕРБ-СДС сме уверени, че единственият метод България да излезе от политическата, икономическата, обществената рецесия – е посредством устойчиво държавно управление и устойчиво болшинство, което да стои зад него. Дали ще има държавно управление, с кой мандат ще бъде то, зависи от напъните на всички нас, уточни Атанасова. 

Започнахме диалог и за конституционна промяна, тъй като ние сме уверени, че дълбока промяна на правосъдната система би могла да се осъществя само и единствено посредством конституционна промяна, добави още Десислава Атанасова.

Едно Народно заседание има три съществени задания – да приема закони, да излъчи държавно управление, да одобри бюджет, съобщи Николай Денков, началник на работната група от ПП-ДБ. Той напомни, че предходният парламент не е извършил нито една от тези три задания и добави, че това, което се пробват да създадат в този момент, е да изпълнят максимума, вероятен в тази настройка.

Затова ние не обсъждаме взаимно държавно управление, всевъзможни опити да се внуши, че това е тематика на диалозите, са несъстоятелни, съобщи Николай Денков. Той означи, че имат разграничение с ГЕРБ-СДС по въпроса с бюджета. Ние би трябвало да приемем бюджет, подчерта  Денков. По думите му обвързването на постоянното държавно управление с приемането на бюджет би било неточност, поради рисковете, пред които би могла да се изправи страната. 

За да има пълноценно връщане към парламентарното ръководство, каквато е политическата цел, това не може да стане без лъчение на държавно управление, разяснява и съпредседателят на „ Демократична България “ (ДБ) Христо Иванов. Той  уточни, че днешните диалози не са опит да се откри сечение в посока кабинет.

Съпредседателят на Демократична България изясни още, че не е приключил процесът на диалозите за лъчение и поддръжка на ръководител на Народното събрание, на масата стои тематиката за някакъв формат на периодично повтаряне или друга формула, само че това ще се разисква другата седмица.

На въпрос Иванов изрично отхвърли да има напън извън да бъде формирано държавно управление. Трудността на процеса е най-сигурното доказателство, че тук не става въпрос за някакви кукли на конци, които някой може да управлява, посочи той.

Вече втори ден не престават диалозите за ръководител на 49-ото Народно заседание. Заседанието от през вчерашния ден бе възобновено и през днешния ден от Вежди Рашидов. След като установи, че няма нови кандидатури за ръководител, той заяви, че ще продължат съвещанието след Великден, в сряда, 19 април. При тази патова обстановка няма какво друго да създадем, изясни Рашидов.

Иначе и през днешния ден продължиха напъните за намиране на решение на проблема. В рамките на пленарния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Тошко Йорданов. 

Бойко Борисов съобщи, че техен главен приоритет е държавно управление сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната – Демократична България “.  Той осведоми, че още през днешния ден ще бъдат образувани работни групи сред двете обединения за правораздаване и финанси. Целта е да се намерят пресечните точки сред двете обединения, които по думите му, биха били от изгода за страната.

Аз желая да направя държавно управление с „ Продължаваме промяната – Демократична България “, тъй като това е най-хубавото за България, съобщи Борисов. 

Няма диалози за държавно управление, съобщи след съвещание на  депутатите от  „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Асен Василев, един от водачите в обединението. Имаме ясна позиция, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ с първи мандат или държавно управление с присъединяване на ГЕРБ, всички други тълкования са свободни съчинения на група доброжелателни или не чак толкоз доброжелателни анализатори, аргументира се той. Василев осведоми, че са взели решение да излъчат екип от осем индивида, адвокати, които да приготвят законодателна стратегия за Народното събрание, която да включва законите по Плана за възобновяване и резистентност, за влизане в еврозоната и Шенген, за правосъдната промяна, плюс този за домашното принуждение. 

Борисов се срещна с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ . След срещата той разяснява, че в Народното събрание би трябвало да има градивно болшинство, което да успокои страната.

Според Карадайъ евроатлантическите обединения в Народното събрание, на база правила и полезности, биха могли да образуват конституционно болшинство. Той означи също, че в това Народно заседание има нещо, което е по-различно от другите – волята за  разговори. Надяваме се тези диалози да прераснат в градивен разговор. Разговори има, това е позитивното и то би трябвало да се регистрира, ние постоянно сме били диалогични, разяснява още Карадайъ. Това, което на нас ни споделиха, а и ние всички виждаме – първите две политически сили в този парламент могат да образуват болшинство, добави още ръководителят на Движение за права и свободи. Той сложи акцент върху правосъдната промяна, която е една от политиките за диалози.

Преди началото на днешното пленарно съвещание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беседва и с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

Г-н Борисов ме предложения на среща, обсъждахме няколко въпроса – първият е за поддръжка на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, изясни тя. Оставих този въпрос да се реши сред първите две политически сили, защото те сега водят диалози, уточни Нинова. От нас Росен Желязков няма да получи поддръжка и съм му го споделила, акцентира тя. Нинова заяви, че с водача на ГЕРБ  са разискали също законодателната стратегия и начинания. Тя уточни, че към този момент сред ГЕРБ-СДС и “Продължаваме Промяната – Демократична България ” вървят такива диалози и Борисов би желал с всички водачи да организира този диалог. „ Заявих какви са нашите цели, те са тези, които чухте и през вчерашния ден от трибуната – бюджет, обществена политика, законите по Плана за възобновяване и резистентност и правосъдната промяна. Оставаме на радикално разнообразни позиции по един въпрос – оръжията за Украйна “, сподели Нинова.  Относно предлагането за ротация на ръководителя на два месеца сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната-Демократична България “, водачът на Българска социалистическа партия уточни, че на този стадий това наподобява противоконституционно и е недопустимо за левицата. 

Нищо не може да се задейства, до момента в който няма ръководител на Народното събрание, съобщи Тошко Йорданов от “Има подобен народ ” (ИТН), след края на срещата си с  Бойко Борисов. И добави, че не е нужно да има кабинет, с цел да се гласоподават законите по Плана за възобновяване и резистентност, откакто съвсем всички обединения в Народно събрание са декларирали, че застават зад тях, с цел да може по-бързо да дойдат парите в България. Това, което разиграват с ръководителя на Народно събрание, по думите на Йорданов, обезсмисля “всичките им приказки ”. Дори и Народното събрание да се разпадне, ние в това време можем да приемем нужните закони, счита той. Депутатът посочи, че на срещата не са обсъждали поддръжка за какъвто и да е кабинет. Вчера декларирахме доста ясно, че Има Такъв Народ ще поддържа и гласоподава за неща, които счита, че са верни, въобще не ни интересува от коя политическа партия ще дойдат верните неща, разяснява представителят на Има Такъв Народ.

Източник: БТА
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР