ГЕРБ подкрепя предложението на партия Възраждане бъде предоговорен Националният план

...
ГЕРБ подкрепя предложението на партия Възраждане бъде предоговорен Националният план
Коментари Харесай

ГЕРБ и Възраждане искат корекции в Плана за възстановяване и запазване на въглищните централи

ГЕРБ поддържа предлагането на партия " Възраждане " бъде предоговорен Националният проект за възобновяване и резистентност в частта " Енергетика " за да бъдат непокътнати минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Това стана ясно на среща сред представители на двете обединения.

Поканата на " Възраждане " беше към всички парламентарни групи, само че се отзоваха единствено ГЕРБ и за малко - " Български напредък ".

" Правителството на Кирил Петков е нарушило решение на Народното събрание от 31 януари 2020 година, което изрично опонира на признатите текстове на 113-а страница от Плана. Всъщност, това е повода ние да сме тук ", съобщи Добрев. По думите му две фрази слагат българската енергетика на колене. Проблемът е толкоз огромен, че ние нямаме избор, ние би трябвало да стартираме договаряния с Европейската комисия (ЕК), с цел да променим тези две фрази, сподели той.

Относно мнения, че няма да затвори нито една централа, а ще работят сезонно, Добрев пресметна, че в случай че при конфигурирани пет хиляди мегаватчаса би трябвало да работят 1200, всяка централа ще работи по три месеца. Кой е този бизнес, който ще работи три месеца, другите девет месеца няма да работи, само че ще заплаща заплати, попита той. Няма по какъв начин да оцелеят предприятията при тази скица, която си показват от " Продължаваме Промяната ", добави той.  

Добрев напомни, че тази заран е призовал президентът да свика Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) за енергийната сигурност на страната. Според него би трябвало да се откри необятен консенсус в Народното събрание, в това число на КСНС.

Искра Михайлова от " Възраждане " уточни, че са получили мнения от Министерството на финансите и от вицепремиера Атанас Пеканов и в тях ясно е посочен механизмът, по който могат да отворят тези договаряния с Европейска комисия. Тя съобщи, че поддържат концепцията за привикване на КСНС. Михайлова добави, че още веднъж ще потърсят разговор с Българска социалистическа партия за въглищните централи.

Тя уточни, че от " Възраждане " са внесли проекторешение за задължаване на Министерския съвет да предприеме дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност, и попита ГЕРБ-СДС какво ги тормози в плана. В отговор Делян Добрев изясни, че не може да се упорства за нов проект, тъй като няма такава процедура, а би трябвало да бъде завършено по-правилно от юридическа позиция предложение. Той сподели, че биха подкрепили взаимно внасяне на проекторешение, само че преди този момент им се желае, в случай че се насрочи КСНС, да се реализира оптимално единодушие, тъй като тогава позицията на държавното управление пред Европейска комисия ще е доста по-силна.   

Виолета Комитова от " Български напредък ", която се причисли към края на срещата, също означи, че не е нужно да се сформира нов народен проект, а проекторешението да е за корекции на към този момент направения проект. 

Преди обяд от " Възраждане " са се срещнали с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, Конфедерацията на труда " Подкрепа " и Националния профсъюз " Защита ". Искра Михайлова заяви, че са срещнали поддръжка от синдикатите за опазване на комплекс " Марица Изток ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР