ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията ВМРО

...
ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията ВМРО
Коментари Харесай

Вечерни новини: Управляващите ще раздават ваучери за море, Франция откри коронавирус в кръвна проба от 2019 г.

ГЕРБ поддържа концепцията на двете патриотични партии в обединението Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ бюджетът да заплати ваучери за почивки в България за към 3 млн. работещи.

© Надежда Чипева Животът постепенно стартира да се връща към естествения си темп отпреди рецесията. Държавни зрелостни изпити за XII клас ще има - на 1 и 3 юни, матурите по избор ще са на 2 и 4 юни, външното оценяване за VII клас ще е на 15 и на 17 юни, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той удостовери, че учениците ще завършат годината отдалечено, а детските градини няма да отворят идните две седмици. Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че от четвъртък в центъра на града се връща платеното паркиране с неговите синя и зелена зона и се възвръща делничното разписание на трамваите и тролеите, които минават през центъра. Метрото ще се движи с нормалното си разписание от понеделник, а градските рейсове - поетапно през идната седмица. Първоначално крайградските линии и метрото ще завършват по-рано вечер - в 22 и 22:30. По света - Германия също ще направи нови стъпки към облекчение на изключителните ограничения около ковид. Очаква се да бъде разрешено на огромните магазини да отворят порти (от 11 май) и да се възобновят мачовете от Бундеслигата пред празни трибуни (от 15 май). Съединени американски щати оповестиха, че ще търсят от финансовите пазари рекордните 3 трлн. $ през второто тримесечие, с цел да обезпечат нужните средства за избавителните пакети, свързани с ковид. НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ
Туризмът ще получи поддръжка през ваучери и чадъри, платени от бюджета

ГЕРБ поддържа концепцията на двете патриотични партии в обединението Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ бюджетът да заплати ваучери за почивки в България за към 3 млн. работещи, при изискване, че са с импортирани осигуровки, както и за училищен лагери. Шезлонгите и чадърите по плажовете ще са безвъзмездни за сметка на концесионните и наемни такси, като страната ще опрости на стопанистващите компании годишното заплащане. И ще бъде разрешено масите в откритите елементи на заведенията да са единствено на 1.5 метра разстояние една от друга. Детайлите занапред ще се прецизират, а проектът е ограниченията да влязат в действие още със старта на туристическия сезон - вероятно в средата на юни или при започване на юли. Българска социалистическа партия изиска краткотрайна комисия в Народното събрание да управлява разноските за битката против ковид. Някои от ограниченията на изключителното състояние ще може да останат до 13 юли Извънредното състояние в България завършва от 14 май, само че поради ковид здравният министър ще може да вкарва " изключителна епидемиологична конюнктура " на територията на страната или в даден район. Това значи, че ще може да разпорежда разнообразни противоепидемични ограничения, в това число и изолираност. Това плануват промени в Закона за здравето https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/05/04/4062703_izvunrednoto_polojenie_pada_no_chast_ot_merkite_mu/, препоръчани от държавното управление, с които се трансформират още закони. Парламентът ще гледа законопроекта в петък. С него в името на закона за ограниченията по време на изключителното състояние се прибавя " и за превъзмогване на последствията ". Това ще разреши на част от ограниченията да останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Такива са възбраната да се постановат запори, опцията за онлайн съвещания на държавни и локални органи, опцията за понижаване на наемите на обекти държавна и общинска благосъстоятелност, възбраната за експорт на медикаменти, опцията да не се организират публични поръчки, свързани с пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сигнал за ковид в следващ старешки дом - в Радомир, прокуратурата разпореди инспекции

Информация за следващ старешки дом в страната, в който е позволено да се появи огнище на болест - в Радомир, се появи в медиите. Рaйoннaта прoкурaтурa в Пeрник е рaзпoрeдила прoвeркa по случая след получен сигнал. Дотук информация за инфектирани чиновници и жители има два други в дома за остарели хора в Орешец и Кула, а също и в център за деца и младежи с умствени увреждания във Видин, предпазени жилища за хора с умствена назадничавост в Банско и други По този мотив Върховната административна прокуратура е изискала информация от здравния министър Ананиев и от обществения министър Сачева за подхванатите ограничения и тяхното съблюдаване в профилираните институции.

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Европейския съд за правата на индивида

Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши осъди Румъния в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, за нарушение на две нейни съществени права от Европейската спогодба за правата на индивида - на обективен съд и на независимост на изложение. Те са били нарушени при уволнението й като основен антикорупционен прокурор на Румъния през 2018 година, поради рецензията й към правосъдната система и към корупцията в изпълнителната власт. Законът в Румъния не й е разрешавал даже да оспори по правосъден път претекстовете за освобождението й от поста. Кьовеши не е претендирала за финансово обезщетение от страната си.

Франция откри ковид в кръвна проба на пациент от края на декември 2019 година

Пациент, лекуван в болница покрай Париж на 27 декември поради подозрения за пневмония, в действителност е имал ковид, заяви неговият доктор, предава BBC.
Пробата с назален секрет на пациента е била тествана неотдавна и се е оказала позитивна за Covid-19. Това значи, че вирусът е дошъл в Европа близо месец по-рано, в сравнение с се предполагаше до момента. Хипотезата е, че пациентът се е заразил в интервала сред 14 и 22 декември или почти по времето, когато бяха открити първите (неоповестени публично) случаи на новата болест в Ухан.
Пациентът не е пътувал в чужбина. Жена му обаче работи в супермаркет покрай летище Шарл дьо Гол и се допуска, че може да се е заразила от идващи от Китай.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на COVID-19 в България доближи 1704 души към 17 ч. във вторник. Това е с 52 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1652, или растеж от 3.15%. Жертвите към този момент са 80, а оздравелите - 342. По данни на Националния действен щаб към през днешния ден следобяд броят медицинските чиновници, при които е доказана коронавирусна зараза, е 182.

В столичната болница за незабавна здравна помощ " Пирогов " има 48 медицински служащи, инфектирани с ковид , заяви през днешния ден шефът й проф. Асен Балтов. Той посочи, че 20 от случаите са вследствие на вътрешноболнична зараза, поради признати инфектирани незабавни пациенти, за които не е бил явен рискът. Други осем медици са инфектирани в работна среда.

От среднощ отпада пропускателният режим на входовете и изходите на регионалните градове. Това става със заповед на здравния министър, издадена през днешния ден. Със същия акт се анулират и по-строгите ограничения за влизане и излизане от София.

Ромският квартал в Ямбол беше подложен под обсада късно нощес поради увеличението на броя позитивни проби за заразяване с COVID-19. Изградени са контролно-пропускателни пунктове, прекосяването през се разрешава само за полагане на труд, по здравословни аргументи на преминаващия или на негови близки и за завръщане по непрекъснат адрес. Влизането и излизането на коли в квартала става единствено с позволение на полицията.

Българите гледат телевизия приблизително с един час повече дневно в сравнение с в предходни години след оповестяването на изключително състояние и рестриктивните мерки за излизане и другарство. Това демонстрира изследване на изследователската организация " Нилсен ", извършено измежду представителна извадка от 1100 семейства, притежаващи най-малко един тв приемник (приблизително 2700 души). Увеличението е при всички възрастови групи, като се стартира с 4 -годишните, а междинната гледаемост пораства с по-високи темпове в София, при стопански дейното население, както и при хората с университетско обучение или на възраст сред 18 и 49 години.

И Пожарна охрана СВЕТА

Още редица епидемиологични ограничения ще отпаднат околните дни в редица страни в Европа , стана ясно през днешния ден. Германия се чака да разреши на огромните магазини да отворят порти - евентуално от 11 май. Ще бъдат възобновени и мачовете от Бундеслигата - от 15 май, само че пред празни трибуни, оповестява Reuters по свои източници. Чехия анулира рестриктивните мерки за интернационалните пътувания с коли и с трен от 11 май . От същата дата ще могат да отворят музеи, кина, търговски центрове, бирарии навън и фризьорски салони. Ще могат и да се организират събития и спортни надпревари с присъединяване на до 100 души. От идната седмица ще могат да се върнат част от учениците по класните стаи. Финландия ще разреши на заведенията за хранене, библиотеките и спортните центрове да отворят от 1 юни. Забраната за събирания ще бъде облекчена и от 1 юни ще могат да се провеждат прояви с присъединяване на до 50 души. Правителството обаче ще си резервира изключителните компетенции.
Apple и Гугъл ще забранят следенето на местоположението на потребителите в своето приложение, което ревизира дали хората са били покрай притежател на вируса. Двете компании работят по системата взаимно. Тя ще употребява bluetooth сигнали, с цел да улови дали е имало среща със инфектиран, а няма да употребява или да съхранява GPS данни.

Водещият американски специалист по заразни заболявания доктор Антъни Фаучи опроверга изказванията на държавния секретар Майк Помпейо и на президента Доналд Тръмп, че коронавирусът е основан в китайска лаборатория в изявление за National Geographic, Фаучи споделя: " Цялата еволюция с времето ни води към заключението, че този вирус е еволюирал в природата и се е трансферирал от тип на тип ", споделя Фаучи.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Покупката на държавни облигации от страна на ЕЦБ отчасти нарушава немската конституция , тъй като държавното управление и Бундестагът не са разгледали решенията на ЕЦБ, разгласи Конституционният съд на страната. Присъдата прави желае отчасти сполучлив. С решението на Бундесбанк се не разрешава да взе участие в осъществяването на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ след временен интервал от не повече от три месеца, само че при смяна на решението на банката на валутния съюз покупко-продажбите могат да продължат.

Две от водещите нискоразходни самолетни компании в Европа регистрираха съвсем нулев април за бизнеса си - имали са пасажери за 10-20 цялостни самолета дневно от междинен клас за целия месец. Ryanair разгласи срив с 99.6% до едвам 40 хиляди души (при 13.5 млн. година по-рано). Wizz Air регистрира спад от 97.6% и общо 78 389 души (при 3.3 млн. през април 2019 г.). Ирландският транспортьор чака и през май и юни да има минимална активност . Унгарската самолетна компания е една от първите, опитващи да възобновят полети , като стартира от 1 май от Виена и Лутън край Лондон.

General Electric разгласи, че закрива в допълнение 10 хиляди работни места в авиационното си поделение поради пандемията. Първата вълна съкращения беше 2600 души през март. Общо компанията ще понижи чиновниците си в авиационния бизнес с 25%.
Безработните в Испания през април са нарастнали с съвсем 283 хиляди души. Основната част от изгубилите работа са от туризма. През март без работа останаха 300 хиляди поради рецесията вследствие на пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Елон Мъск стана баща на " X Æ A-12 "

pic.twitter.com/lm30U60OtO
- Elon Musk (@elonmusk) May 5, 2020

Съоснователят на Tesla Илън Мъск и канадската певица Граймс се снабдиха с първото си дете нощес. Предприемачът-милиардер показа новината в Twitter, като разгласява фотография, на която държи дребното си момче и споделя: " Мама и бебето са добре ". На въпрос по какъв начин се споделя бебето, Мъск дава отговор: " X Æ A-12 ". Предполага се, че това въпреки всичко е смешка. Наскоро Мъск още веднъж разгласява поредност странни туитове, които изтриха 13 милиарда $ от цената на акциите на Tesla.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Въпреки че България разхлабва ограниченията, заплахата от ковид в страната не е отминала, а дали сме минали най-опасната фаза на епидемията е рано да се каже. Това споделя основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев в изявление за " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР