ГЕРБ отмени лобистката поправка в Закона за потребителските кредити, която

...
ГЕРБ отмени лобистката поправка в Закона за потребителските кредити, която
Коментари Харесай

ГЕРБ поправи гафа с неустойките при бързите кредити

ГЕРБ анулира лобистката корекция в Закона за потребителските заеми, която бе призната тихомълком предходната седмица. 

Разпоредбата, импортирана сред първо и второ четене на пакета данъчни промени за следващата година от отделилия се народен представител от Българска социалистическа партия Спас Панчев, развързваше ръцете на компаниите за бързи заеми да търсят огромни неустойки от клиентите си, без това да може да бъдат атакувано в съда. Изненадващо ГЕРБ и Обединени патриоти поддържаха в предишния четвъртък предлагането му и то мина при второто четене на данъчните закони в Народното събрание без никакви диспути.

Адвокати незабавно сигнализираха за скандалната корекция и приканиха президентът да наложи несъгласие. 

Още през днешния ден обаче депутатите от бюджетната комисия се събраха на изключително съвещание преди обед и гласоподаваха анулация на текст. Поправката на поправката в Закона за бързите заеми следва да бъде призната по-късно през днешния ден в преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2021 г. 

" За да не се сътвори публично напрежение, ние взехме решение да я оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския заем. Истината е, че тези текстове не бяха разисквани задоволително необятно, не беше взето необятно мнението на засегнатите страни ", призна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

А вносителят Спас Панчев изясни, че в действителност желал да отбрани клиентите на компаниите за бързи заеми, защото досега нямало таван за неустойките при несъблюдение на клаузи в договорите за бързи заеми.

Над 130 юристи от цялата страна се възмутиха и в особено писмо в понеделник приканиха президента Румен Радев да наложи несъгласие върху скандалната разпоредба от Закона за потребителския заем. На първо място, те показват несъгласието си с метода, по който законовата смяна е прокарана " на мрачно " в Народното събрание, и с " крещящия лобизъм в полза на компаниите за бързи заеми ". 

при окончателното приемане предходната седмица на пакета данъчни промени за догодина между първо и второ четене бе промушена смяна и в Закона за потребителския заем. Тя позволява неустойката при несъблюдение на отговорности по контракт с компания за бързи кредити да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се смята за прекомерeн разход. Досега законът определяше подобни неустойки за несъразмерни и накърняващи добрите нрави и те автоматически падаха в съда, когато се стигне до дело.

Съдът няма да може да разгласи сходна уговорка в контракта за неравноправна и затова оскъдна, каквато беше практиката до момента, незабавно сигнализираха юристи. Според тях подобна разпоредба противоречи на Конституцията, на правото на Европейския съюз и на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида.

" Легализира се неморална процедура на някои от небанковите финансови институции ", пишат общо 134 адвокати в писмото си до президента. Те напомнят, че по закон годишният % на разноските (ГПР - лихвите с всички такси и комисиони по обслужването на кредита) не може да надвишава 50%. Някои компании за бързи заеми обаче заобикалят това условие като начисляват отвън ГПР обилни по мярка неустойки за несъблюдение на контракта, постоянно надхвърлящи размера на взетата в заем сума.

Трябва да се има поради, че в тази ситуация не става въпрос за веселба в погасяването на заема, а за всевъзможни други условия, които кредиторът постанова на клиента си с цялостното схващане, че те са невъзможни за осъществяване и постоянно без въобще да го предизвести. Например - да се осигурят в тридневен период след сключване на контракта двама поръчители, които работят на държавна работа. Или да се обезпечи банкова гаранция за тегления бърз заем. 

Адвокатите напомнят, че през 2019 г. в Граждански процесуален кодекс бе въведено обвързване съдилищата да наблюдават служебно за съществуването на сходни неравноправни клаузи в потребителските контракти. Оттогава правосъдната процедура е да се афишира за оскъдна всяка наказателна клауза, която надвишава главницата. Те са възмутени, че смяната е направена в нарушаване на разпоредбите за внасяне, обсъждане и гласоподаване на нормативните актове и няма оценка на въздействието ѝ.

Най-големият проблем обаче е, че разпоредбата противоречи на член 56 от Конституцията. Той планува, че всеки жител има право на отбрана, когато са нарушени или застрашени негови права или законни ползи. " С измененията в Закона за потребителския кредит се урежда, че без значение от това, че такава договорна уговорка недобросъвестно основава неравновесие сред правата и отговорностите на потребителя и стопански по-силната страна, респ. че с нея се нарушават общите и правни правила на справедливостта и морала, жителите ще бъдат лишени от опцията да защитят правата си пред съда, а последният ще бъде длъжен да приложи тази несправедлива уговорка въз основа на чисто количествен аршин ", се споделя в писмото на адвокатите до президента.

Според тях смяната единствено гарантира, че кредитодателите ще получат вземания, " които няма да осъществят в сходство с правилото на свободната стопанска самодейност, а посредством обезпечен им от закона марж на облага ". 

" Нарушен е и основополагащ принцип на правото на Европейски Съюз - правилото на успеваемостта, според който вътрешното право не би трябвало да прави на практика невероятно или прекалено мъчно упражняването на правата, предоставени на потребителите от правото на Европейски Съюз ", се показва в писмото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР