ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане

...
ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци

ГЕРБ и Политическа партия единни: Еврозона, невисок недостиг и без повдигане на налози

Балансирана финансова политика с до 3% бюджетен недостиг, явен път към приемането на еврото, както и опазване на настоящите равнища на данъчно облагане. Около тези съществени бюджетни рупори се сплотиха представители на ГЕРБ и ПП/ДБ, които след края на съвещанието на Народното събрание в сряда организираха експертна среща на тематика финанси и стопанска система.

" Бе извършен градивен диалог с ясни и открити отзиви, успяхме да излезем отвън режима на нормалните политически наддавания ", заключи по какъв начин е протекъл разговорът сред двете политически сили Деница Сачева от ГЕРБ.

В частта с постигането на уравновесен бюджет ще се търси по едно и също време по какъв начин да не се лишава страната от опцията за разноски за развиване, само че по едно и също време и да се усъвършенстват разходи. С оглед на това следва представители на двете политически сили да проведат среща с специалисти от Министерството на финансите за по-конкретна и детайлна информация.

Същевременно ГЕРБ остават твърди в позицията, изразена от водача им Бойко Борисов - бюджет би трябвало да бъде признат единствено от постоянно държавно управление, като партията няма да поддържа фискална рамка без да има ръководещо болшинство в Народното събрание.

Не по този начин обаче мислят от " Промяната ". Според някогашния финансов министър Асен Василев е неотложно бюджет да бъде импортиран в Народното събрание най-късно до 2 седмици, а закъснение след средата на юли ще докара до " обилни усложнения за финансовата система на страната ".

Именно поради извънредно късите периоди ще бъде гледан, вероятно, бюджетът, който предлага служебното държавно управление, посочи Василев.

" Хубавото е, че Министерството на финансите ревизира своята прогноза. Припомняме, че през предходната година те вършиха планове при 173 милиарда лв. БВП. Ние казахме, че Брутният вътрешен продукт ще бъде най-малко 180 милиарда, а новите планове към този момент се вършат при 184 милиарда, което прави доста по-нормално правенето на политика ", сподели съпредседателят на " Промяната ".

Индексиране на пенсиите съгласно Швейцарското предписание (т.е. по отношение на растежа на инфлацията), както и опазване на равнищата на учителските заплати на 125% от междинната работна заплата за страната също са измежду целите на двете политически сили.

Ще се водят диалози по въпроса и с останалите партии в Народното събрание, дадоха обещание от ГЕРБ на късия брифинг, който завърши скоропостижно след отдръпването на Асен Василев, като нямаше опция да бъдат задавани въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР