Георги Захариев е футболен агент и основател на агенция Кампиония.

...
Георги Захариев е футболен агент и основател на агенция Кампиония.
Коментари Харесай

За една успешна кариера: Футболен агент към юношите: Техниката и психиката са водещи, тренирайте индивидуално

Георги Захариев е футболен сътрудник и създател на организация " Кампиония ". Владее няколко езика, измежду които и китайски. Именно това е повода контактите му да надвишават България и Европа и да се простират до отдалечен Китай. Младият управител се е посветил на гениите у нас, като главната му цел е да им даде опция да доближат и разкрият своя цялостен капацитет.

Бил е част от редица семинари в Англия, Италия и Китай, като е член и на Професионалната асоциация на футболните скаути, основана на Острова. Точно по тази линия Захариев неотдавна бе в Манчестър, където бе част от двудневен семинар, проведен от скаутите на 20-кратния първенец на Англия.

Захариев откликна на поканата на управлението на Витоша (Бистрица) и се срещна с юношите - младша и старша възраст на клуба. Пред тях той разкри двете съществени качества, върху които скаутите на “Олд Трафорд” подчертават, когато следят даден млад състезател – техниката и душeвността. Агентът показа пред гениите и петте фактора, които предопределят значително бъдещия триумф на един млад футболист.

" Това, което ми направи най-голямо усещане от визитата ми в Манчестър и лекцията на скаутите от академията на Юнайтед, са двете качества, които търсят в младите играчи. Първото не би трябвало да буди изненада - техника. Второто обаче е надалеч по-интересно - душeвност. Аз персонално чаках да чуя по-добра физика поради това какъв футбол се играе в Англия, само че се оказа, че надалеч по-важна е точно душeвността. По отношение на техниката желая да ви споделя, че няма по какъв начин да я изградите с тима. Ако упражнявате единствено със съотборниците си, можете да държите едно положително равнище. Но в случай че желаете огромен скок, би трябвало доста самостоятелна работа. Относно душeвността е мъчно да се дефинира доколко даден състезател я има. Скаутите в Юнайтед я дефинират по няколко критерия: 1) разправии със съдиите - търсят се аргументите за крах във външен фактор; 2) реакция при позволен гол - демонстрира се характерът на играчите, изпъкват водачите, т.е. тези, които могат да вдигнат тима в тези тежки минути; 3) разправиите с съперник и 4) самостоятелната подготовка ", стартира лекцията си Захариев.

" Когато имате гений, само че показвате 50% от него, в един миг идва различен състезател, с по-малко гений, само че 100% разпределяне в тренировките и мачовете и ви измества. Волята е нещото, което ще ви помогне да подобрите душeвността и техниката си. Тя ще ви прати във фитнес залата, тя ще ви остави в допълнение на терена след подготовка, тя ще ви накара да работите повече с по-слабия си крайник. Волята е като мускул. Работете в допълнение, работете доста, работете в този момент. Дълго време аз самият слагах гений и капацитет под един знаменател, само че визитата ми в Манчестър ме убеди в противоположното, защото има основна разлика посред им. Талантът е това, което ни е обещано от Господ. Потенциалът обаче е сборът от фактори, който дефинира доколко можете да развиете гения си. Неведнъж момчета с огромна заложба са се проваляли, защото, откакто чуят неведнъж какъв брой надарени са, стопират да упражняват в допълнение. Смятат, че ще съумеят просто тъй като са надарени. Но самото съществуване на гений не е гаранция за триумф. Трябва да е тъкмо противоположното - колкото повече го има един състезател, толкоз повече би трябвало да тренира, защото шансът да стигне нависоко е доста огромен ", описа още футболният сътрудник.

" Факторите за триумф са няколко:

1. Средата - фактор, който не можем да променим. Често пъти споделят, че в Бразилия се раждат най-талантливите футболисти в света. Това обаче не е по този начин. Ако следваме правилото за 10-те хиляди часа, ще забележим, че в България за 13 години - сред 7-ата и 20-ата си годишнина, гениите упражняват не повече от 4 хиляди часа. В Бразилия на към 15 години футболистите към този момент имат над 10 хиляди часа футбол. Т.е., до момента в който станат на 20, те имат 3 пъти повече време, прекарано на терена. Това обаче е обикновено. Идват от небогати фамилии, климатът в страната е добър, слънчево е и непрекъснато се играе фубол. Атмосферните условия в България не можем да ги променим, само че можем да работим просто повече часове.

2. Родителите - един родител може или доста да вдигне, или да смъкна детето си. Виждал съм по какъв начин в шампионата до 15 години родител цялостен мач псува детето си. Ако ще и Гуардиола да му прави самостоятелни тренировки, това момче е сринато и ще спре да играе. Помолете родителите си да бъдат толерантни по отношение на вас и в случай че има рецензия, то тя да бъде градивна и споделена на мира.

3. Треньорът - надалеч по-добре е да сте в състав с доста първокласен експерт отпред, в сравнение с само да се осланяте на името на тима. В чужбина може и да е противоположното, само че тук водещ е треньорът.

4. Режимът - един от факторите, който се подценява прекалено много. И като споделям режим, тук не имам предвид единствено режим на излизане, само че и на трениране, на хранене, на самоконтрол.

5. Индивидуални тренировки - без тях ще бъдете положителни, само че посредствени футболисти. Няма по какъв начин да съумеете и стигнете нависоко без независими тренировки. Джон Тери да вземем за пример дълго време е упражнявал по-слабия си крайник и в този момент, след толкоз години във футбола, споделя, че имено той е по-добрият от двата му. Антъни Джошуа пък споделя, че по времето, в което се е занимавал с групови спортове, не всеки път е давал най-хубавото от себе си и постоянно се е покривал около своите съотборници. По този метод обаче е бил само несъвършен и не е имал опция да се развива. Точно заради тази причина футболистите би трябвало да стартират да мислят за себе си и като за трениращи и изявяващи се самостоятелно спортни персони ", добави още Георги Захариев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР