Георги Шопов - председател на НАСПНационалната асоциация на строителните предприемачи

...
Георги Шопов - председател на НАСПНационалната асоциация на строителните предприемачи
Коментари Харесай

НАСП смята, че промените в ЗУТ са против обществения интерес

Георги Шопов - ръководител на НАСП
Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) се разгласи срещу измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ), признати от Комисията по районно развиване, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание на 12 юли 2022 година

По този мотив НАСП изпрати свое документално мнение. Ето какво съдържа то:

Според гласуваните промени при издаване на строително позволение за обекти, които са подлежали на Оценка на въздействието върху околната среда (оценка на въздействието върху околната среда) или на нуждата от такава, се оповестява на " засегнатата общност ". Също по този начин съгласно нова алинея 7 на член 177 от Закон за устройство на територията при разрешаване на използването на обекти, подлежали на Оценка на въздействието върху околната среда или на преценка за нужда от такава, се оповестява на " засегнатата общност ".

Мотивите са, че се цели осъществяването на правила, заложени в Конвенцията за достъп до информация, както и присъединяване на обществеността в процеса по взимане на решения. Друг претекст е достъпът до правораздаване по въпросите на околната среда.
Реклама
Дейността на НАСП не е наранена от измененията, защото изпълняваните от членовете обекти не попадат в категория, подлежаща на Оценка на въздействието върху околната среда. Но не можем да не вземем отношение по това отрицателно за публичния интерес решение.

На процедура измененията дават опция на всеки да апелира в съда напълно законни строителни разрешителни . Нещо повече - да апелира въвеждането в употреба на построени обекти и да забави приемането им с години, без да носи никаква отговорност за това , счита НАСП.

В Конвенцията ясно е записано: " Всяка страна обезпечава присъединяване на обществеността засегнат стадий , когато всички благоприятни условия са открити и може да се организира дейно публично разискване. " Това се планува от българското законодателство и изцяло се поддържа от НАСП.

Считаме, че на стадий обмисляне на териториите всички жители и/или заинтригувани организации и страни могат и би трябвало да вземат присъединяване. Единствено по този метод могат да се вземат устойчиви решения, които разрешават ефикасен баланс сред урбанизация и екология.
Реклама
Направените промени обаче ясно показват, че не се схваща основният принцип, заложен в Конвенцията, и се разрешава атакуване на административни актове, следващи териториално обмисляне, което към този момент е било един път обект на публично разискване. Това води до извънредно нездравословна наклонност, отречена от Европейски Съюз, за нестабилност на административните актове, акцентира формалното мнение на организацията.

По този метод всяка инвестиция може да бъде спряна когато и да е, освен това без да се носи финансова или административна отговорност. Това ще докара до преобразяване на вложението в България в хазарт, което ще лиши обществото от работни места и доходи. Това ще сътвори и опция за рекет на всяко начинание, се споделя в формалното мнение на НАСП.

НАСП би желала да обърне внимание и на провеждането на процедурата. Такова значимо решение е взето единствено от 10 участвали членове на Комисията от общо 18. Нещо повече - решението е взето с 6 против 4 гласа. По процедурата липсва и наложителната предварителна оценка. Не е оценено по какъв начин ще повлияе смяната на бюджета, както и на публичните връзки.

Недопустимо е промени, за които се твърди, че целят по-висока осведоменост и присъединяване на общността, да не са подложени на публично разискване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР