Георги Парцалев не станал лекар, както желаели родителите му, но

...
Георги Парцалев не станал лекар, както желаели родителите му, но
Коментари Харесай

Как киното откри големия Георги Парцалев, който беше на христова възраст

Георги Парцалев не станал доктор, както желаели родителите му, само че още преди повече от 50 години се трансформира в най-обичания комедиен артист за доста генерации. Талантът му заблестява още в първия му филм – „ Любимец 13 “, само че – необяснимо за какво – следва странна 6 годишна пауза до появяване по екраните на кино лентата „ Невероятна история “, където, обаче, му е отредена безсловестна роля, по този начин лишавайки публиката да се смее на неповторимия му глас.

Времената обаче се менят и той бързо се изкачва към пиедестала на триумфите във филмите „ Привързаният балон “ (1967) по Радичков и „ Кит “ (1970) година, които, за жалост, бързо са снети от екрана, заради сериозното им отношение към излезлите на напред във времето недъзи на открития в страната едноличен режим на Т. Живков.

Но режисьорите към този момент знаят на какво е кадърен Георги Парцалев и към този момент не са нужни пробни фотоси за неговото ангажиране. Още през същата 1970 година той взе участие в „ Петимата от „ Моби Дик “, чийто сюжет му разрешава да разгърне комедийния си гений в ролята на „ остарял морски вълк “ – нарушител на кактуси. Тук всяка подадена от него имитация е в унисон с мимиките на лицето му, което провокира неукротим смях у феновете.

По време на фотосите артистът се държи превъзходно с сътрудниците си и е безпределно методичен и ненагледен с участващите подрастващи. Между фотосите напълно естествено се трансформира в център на шумна радостна компания – щедростта и гостоприемството му впечатляват. През 1971 по екраните се появява кино лентата „ Тримата от запаса “ – където Парцалев доближава кулминационната точка си като артист. С помощта на режисьора Зако Хаския той построява облика на мъдрия и достоверен, пацифично надъхан съботянин, който обаче, не се поколебава да убие противников боец, с цел да избави приятеля си.

Така, последователно, първичния смях, предизвикан при самото появяване на артиста на екрана, замира и аудиторията към този момент се любува на едно извънредно мощно превъплащение. Заедно с Енчо Багаров е основател на Сатиричния спектакъл, с който реализира дълги години спектакли в най-отдалечени елементи от страната.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР