Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за

...
Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за
Коментари Харесай

Времеубежище е еманация на всичко, за което трябва да се замислим

Георги Господинов стана първият български публицист, спечелил най-престижната премия за литература в света - „ Букър ”. Творецът получи наградата за романа си „ Времеубежище ” на гала в Лондон. 

Според шефа на Националния център на книгата към НДК Светлозар Желев това достижение е мотив за огромна горделивост за цялата страна. " Има две неща в думите му, които боготворя. Че не би трябвало да бъдем горди или да се срамим, че сме българи, а просто да сме спокойни, че сме българи. Лутаме се сред комплекса за непълноценност и манията за великолепие. Господинов е ерудит от международна големина. „ Времеубежище ” е еманация на всичко, за което би трябвало да се замислим, какво би трябвало да помним и за това, че да преяждаме с миналото е едно от най-вредните неща, и то ражда чудовища ", съобщи той в ефира на Нова Нюз.

Той се дефинира не като публицист, а като събирач на истории. " През 2020 година излезе отличената книга. Тя е обръщение за това, че животът продължава, в тогавашната обстановка на локдаун. Литературата е притежател на послания. Надявам се на следващия ден да не забравим четенето, книгите и литературата ", уточни Желев.

По думите му Георги Господинов споделя, че щом си роден в България първо си български публицист, само че за него най-великото е просто да бъде публицист. " Книгата „ Времеубежище ” ще бъде обвързвана постоянно с 24 май, тя ще бъде част от международния книжовен подтекст за генерации напред. Българската страна би трябвало да подчертава на значимостта на книгите и литературата ", акцентира той. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР